A citrom az egyik legnépszerűbb, legtöbbet használt gyümölcs, mellyel ízesíthetjük az ételeinket, süteményeinket, italainkat. A citrom héja is kellemes aromát ad az ételeknek, de emellett számos más dologra is felhasználhatjuk, például megszépülhetünk a segítségével.
A citrom jellegzetes illatát és aromáját a benne található illóolajoknak köszönheti. Ezek egy jó része a héjban található, ezért ne dobjuk ki a maradék citromhéjat, hiszen a levegő illatosításán, frissítésén kívül számos egyéb dologra felhasználhatjuk. Arra azonban ügyeljük, hogy csak olyan citromhéjat használjunk, amelyeket nem kezeltek vegyületekkel, és fel van tüntetve rajtuk, hogy a héjuk fogyasztásra is alkalmas.
Ízesít és szagtalanít
A citromhéjból készíthetünk citromos sót (mely hal- és szárnyasételek nagyszerű ízesítője), cukrozott citromhéjat (melyet például püspökkenyérbe süthetünk), de a citrom segítségével nagyszerűen szagtalaníthatjuk például a hűtőszekrényt, a mosogatógépet, a vágódeszkákat vagy a szemetest.
Forrás: hazipatika.com
Fotó: pixabay.com