A rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ugyanakkor meglehetősen sok tévhit is kering ezzel a témával kapcsolatban.
Tévhit: ha közvetlenül étkezés előtt vagy után gyümölcsöt eszünk, csökken a tápértéke
Étkezés után a gyomorból kis adagokban kerül a megemésztett étel a bélrendszerbe. A vékonybél felépítése olyan, hogy minél több tápanyagot legyen képes felszívni – csaknem 6 méter hosszú, és a felszívódási felülete körülbelül 30 négyzetméter. Emiatt hatékonyan képes felvenni a tápanyagokat a gyümölcsökből, függetlenül attól, hogy éhgyomorra, vagy főétkezés előtt, illetve után fogyasztottuk azokat.
Nem véletlen, hogy gyerekkorunkban több zöldséggel és gyümölccsel kapcsolatban hallottuk azt a mondatot, hogy “a héjában van a vitamin”. Vannak bizonyos zöldségek és gyümölcsök, amiket a héjával együtt a legegészségesebb fogyasztani.
Tévhit: reggel a legjobb gyümölcsöt enni
Vannak, akik azt állítják, hogy a magas cukortartalmú élelmiszerek, például a gyümölcsök “felébresztik” az emésztőrendszert azzal, hogy megemelik a vércukorszintet. Valójában minden szénhidrátot tartalmazó ételre igaz, hogy átmenetileg megemelik a vércukorszintet, attól függetlenül, hogy milyen napszakban fogyasztjuk őket, de ennek azon felül, hogy energiával és tápanyagokkal látja el a szervezetet, nincsenek speciális előnyei. Az emésztőrendszert nem kell “felébreszteni”, mivel mindig készen áll arra, hogy munkába álljon, attól a pillanattól, hogy az étel a szánkba kerül. Gyümölcsöt enni bármilyen napszakban egészséges.
Éppen ezért nem igaz az az állítás sem, miszerint délután 2 óra után már jobb, ha nem eszünk gyümölcsöt. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a délutáni gyümölcsfogyasztás hízást okozna. Számos tényező befolyásolja, hogy a szervezet a bevitt kalóriákat energiatermelésre használja vagy zsírként raktározza-e, de a gyümölcsfogyasztás kerülése bizonyos napszakokban nincs ezen tényezők között.
Forrás: hazipatika.hu
Fotó: pixabay.com