A cékla – és leve – valóban szuperkaja: ez a sötétlila ital tömve van antioxidánsokkal és nitrátokkal. Kortyolgatása számos előnnyel jár, melyek közül a tápláló anyagok bevitele és a vérnyomás szabályozása ugrik ki a leginkább.
Magunk is kifacsarhatjuk a nedűt, de a palackozott verzió ugyanígy beépül, illetve maga a zöldség más formában szintén fogyasztható – a tányérunkra is több módon kerülhet. Leginkább a májunkat és a vérkeringésünket támogatjuk a cékla jóvoltából: méregtelenítés és az állóképesség növelése, illetve rengeteg energia is nyerhető általa. Nitrát-tartalma a vérünkben a nitrogén-monoxid termelését mozdítja elő, ami a vérkeringés minőségét javítja. Az olyan létfontosságú szervek működését segíti ez a szervetlen vegyület, mint a szív és az agy, de az izmok is innen nyernek erőt. Sok sportoló edzés előtt hörpint a gyökérzöldség levéből, hogy jobb teljesítményt nyújtson.
Ugyanez a színtelen gáz felel az erek tágulásáért, így a vérkeringés és -nyomás is jó kezekben van nála. A magas vérnyomásra hajlamosaknak érdemes rendszeresen céklalevet inniuk, illetve orvosával egyeztetve annak is, aki már gyógyszert szed. Elfogyasztása után az ital nagyjából hat óra után viszi le a vérnyomást.
Forrás: izeselet.hu
Fotó: izeselet.hu