MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


A legjobb futós tippek kezdőknek

A legjobb futós tippek kezdőknek

Néha szívesen kieresztenéd a fáradt gőzt? Sok stressz gyűlik fel a hétköznapokban? Szimplán kikapcsolnál, de már minden sorozatot és filmet végig néztél? Akkor itt az ideje aktivizálni az izmokat. Ha voltál már valaha olyan ideges, hogy fel tudtál volna robbanni, akkor a futás nagy valószínűséggel a te sportod. Ebben a cikkben végignézzük, hogy miként érdemes belekezdeni, mire figyelj oda, ha (most) még kezdő futó vagy.

Nem érdemes egyből százezer forintokat költeni futócuccokra, eleinte nyugodtan gazdálkodj abból, amid van. Később, ha már beleszerettél a futásba, érdemes elgondolkozni speciális ruházaton is, különösen egy jó futócipő beszerzésén.


A cipő a legfontosabb: a sportboltokban segítenek abban, hogy kezdetben egy nem túl drága, mégis kényelmes és tartós terméket szerezz be. Ha valamire érdemes már eleinte is beruházni, akkor az a cipő. Mindenképpen próbáld fel a választott lábbelit és lépj benne párat. Ha nem szorít sehol, nem mozog benne túlságosan a lábad, akkor meg is van az első futócipőd.


Válogasd meg a ruházatod: mivel a tested felhevül mozgás közben, a hideget melegebbnek érzed, így könnyebben megfázhatsz, ha nem megfelelően öltözöl fel. A ruha legyen könnyű, sztreccs. Egy kényelmes póló, melegítő nadrág vagy egy leggings, melegítő felső, sapka, szükség esetén kesztyű.
Szokott fájni a térded? A térdtámasz kiváló eszköz ilyen helyzetekben, mivel felszabadítja és stabilizálja a térdet a terhelés alatt, továbbá segít hozzászokni lábaidnak a hirtelen megnövekedett terheléshez.

Szeretnéd megóvni a bokádat is? Egy megfelelő bokarögzítő segít elkerülni az esetleges sérüléseket, stabilizálja a bokát, ezáltal kényelmesebbé is teszi számodra a futást.

Mik azok a hibák, amiket elkövethetsz futásnál?
Rengetegen állnak úgy neki a futásnak, hogy „na most akkor lefutok 10 km-t negyed óra alatt”: a vígjátékokban ilyenkor szokták kiírni a képernyő aljára, hogy „2 perccel később…”, és mutatják a karaktert, ahogy zihál és mindjárt összeesik.

Feltehetőleg egyetértünk abban, hogy nem ez a jó taktika – főleg nem egy új sport elkezdésénél. Főzésnél sem az az első dolgunk, hogy étteremláncot alapítunk, szóval fuss mindig számodra kényelmes tempóban, hogy egyenletes legyen a terhelés, és be tudd osztani az energiád.


Az említett helytelen hozzáállás nemcsak a megerőltető tempót, hanem a megtehetetlen távot is magában hordozza. Rengeteg kezdő be akarja vállalni azt, ami még egy gyakorlott futónak is rizikós vállalás lenne. A fokozatosság a varázsszó. Komoly tévhit, hogy a több és intenzívebb edzéstől hamarabb megerősödsz. Az izmoknak időre van szüksége ahhoz, hogy átálljanak a megterhelőbb életmódra, hagyni kell őket regenerálódni. Legyen mindig egy terved, és ha úgy érzed, idővel apránként emelhetsz a fokozaton.

Forrás: filter.hu

Fotó: filter.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print