MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


almond-milk-1623610__340-150x150-1

A mandulatej átka: méhek pusztulnak el a vegán “csodáért”

A méhszakértők elmagyarázták, hogy mi a baj a mandulatej előállításával. A gyártók bólogatnak, de semmit nem tesznek…

Sajnos vannak valós tények, amelyekről semmit sem tudnak a fogyasztók, de egész biztosan találhatnánk még több más terméket is. Egyre nagyobb a kereslet a mandulatejnek nevezett növényi italokra, amelyeknek természetesen semmi közük sem a tejhez, sem a tehénhez, de annál inkább a méhekhez. Minden télen méhek milliárdjait ébresztik fel idő előtt a téli álomból, Kaliforniába szállítják őket, és baktériumoknak, parazitáknak és mérgező növényvédő szereknek teszik ki őket, hogy a gyorsan növekvő mandulatejipar beporzóiként szolgálhassanak. A munka végeztével betegek és kimerültek lesznek, és jelentős részük többé nem tér vissza, évente akár 30 százalékuk is elpusztul. Mind a méhek, mind a fogyasztók jobbat érdemelnek: gondosabb tartást, illetve egészségesebb és valóban állatbarát termékeket.

A jó hír az, hogy vannak olyan módszerek is a mandulatermesztésre, amelyek nem ölik meg a méheket, és nem is károsítják őket. Azonban a Blue Diamond (Almond Breeze), a világ első számú mandulatejmárkája nem vállalja, hogy 100 százalékban méhbarát mandulát és módszereket alkalmaz. A Danone, a Silk és az Alpro gyártója viszont azt mondja, hogy méhbarát minősítésre törekszik, de még nem vállalt konkrét határidőt a teljes technológiai átállásra.

Ezért nyilvános nyomást kell gyakorolnunk, hogy a mandulatejgyártó vállalatok a méhek védelmére keljenek, mielőtt túl késő lenne. Ezért nekünk, fogyasztóknak kell megkövetelni a méhbarát mandulatejet most.

A mandulatej a világ legnépszerűbb növényi teje, közel öt az egyhez arányban előzi meg a szója-, a kókusz- és zabtejet. Azonban a mandula nagy többsége, amiből készül, a kaliforniai Central Valley növényvédő szerekkel áztatott monokultúráiból származik.

A mandulatejgyártó vállalatok milliárdos profitra tesznek szert a környezetvédelemmel is törődő fogyasztók révén. Ezért mindent el kell követnünk azért, hogy a termékük fenntartható legyen, nem pedig olyan megafarmokkal spórolni, amelyek természetesnek veszik a méheket és elhullásukat, és ráadásul túlhasználják Kalifornia korlátozott vízkészletét is.

Ezért a méhszakértők pontosan elmagyarázták, hogyan tudnak a mandulafarmok egészségesebb élőhelyet teremteni a beporzók számára. Kellően hatékony összefogással elérhető, hogy minden mandulatejgyártó csatlakozzon a kezdeményezéshez. A Blue Diamond, a Danone és mások is igyekeznek megvédeni termékeik egészséges imázsát, miután a Guardian januárban publikálta a méhekről és a mandulatejről szóló cikket. Itt a tökéletes alkalom, hogy a méhek megmentését célzó mandulaforradalmat szorgalmazzunk!

Kutatások azt mutatják, hogy a márkák már tettek némi előrelépést: az Alpro a mediterrán térségben található, méhbarát élőhelyekről szerzi be a mandulát, ahol kísérleti jelleggel természetvédelmi programokat hajtott végre, míg a Silk a biodiverzitás növelésén dolgozik néhány kaliforniai farmon.

De sem az anyavállalat Danone, sem a versenytárs Blue Diamond (utóbbi még jobban lemaradt) nem kötelezte el magát az ellátási lánc teljes megújítása mellett, és csak egy konkrét ütemtervet állított fel arra vonatkozóan, hogy kizárólag méhbarát, tanúsított ültetvényekről származó mandulát használjon. Meg kell követelni, hogy a cégek csak méhbarát mandulát alkalmazzanak a gyártáshoz.

A méhek rengeteg mindenen mennek keresztül, hogy elhozzák nekünk az élelmiszert, amit nap mint nap megeszünk. Az a helyes, ha mi is valamit visszaadunk nekik, újra és újra! A SumOfUs mozgalom már több mint 20 milliós tagsága a méhek segítségére sietett, amikor szükségük volt rájuk.

Ők szorgalmazták a leghalálosabb méhpusztító rovarirtó szerek betiltását, és rákényszerítették az európai és kanadai kormányokat, hogy törvényeket hozzanak a méhek egészségének védelmére a növényvédő szerek gyártóival szemben. A mi segítségünkkel a mandulatejet is olyan tejtermék-alternatívává alakíthatjuk, amely mindenkinek jó lesz, beleértve a méheket is.

Forrás: agroinform.hu

Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print