MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Ne kezdjen feleslegesen diétázni!  Elősorban a hasi panaszok miatt könnyen összetéveszthető a laktóz intoleranciával, ám ez esetben a laktózmentes termékek fogyasztása nem szünteti meg a panaszokat, hiszen nem a tejcukor fogyasztása a gond. Tejfehérje intolerancia esetén teljes tejfehérjementes étrendre van szükség.  Mielőtt azonban valaki kizárólag a tünetei alapján tejmentes diétába kezdene, fontos utána járni, hogy valójában mi okozza a panaszait. Az utóbbi években egyértelműen megnőtt a különböző hasi panaszoktól szenvedők száma. Ennek sok esetben életmódbeli okai vannak, a mozgáshiánnyal, az ülőmunkával és a táplálkozással is összefüggenek a tünetek.  Sajnos a különböző bélbetegségek esélyével is számolni kell: kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn vagy az IBS lehetőségét is vizsgálni kell. Emellett pedig a különböző ételintoleranciák előfordulása is emelkedett, a tejintolerancia is igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30%-át érinti.  Így lehet kivizsgálni  Ha rendszeres hasi panaszaink vannak, fejfájás, hangulatzavar, ekcémás tünetek, akkor forduljunk gasztroenterológus orvoshoz, aki elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. A beszélgetés alapján meg tudja határozni, hogy a továbbiakban milyen vizsgálatokra van szükség. Ha felmerül a tejintolerancia gyanúja, akkor IgG vérvizsgálat elvégzésére kerül sor. A tünetek megszűnéséhez tejfehérje mentes diétára van szükség.  Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, általában néhány hónapos szigorú tejmentes étrendet kell tartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe.

A tejfehérje intolerancia tünetei

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, viszont annál kevesebbet a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla és hogyan vizsgálható.
A tejfehérje intolerancia tünetei

A tejfehérje intolerancia érzékenység, vagyis nem valódi allergia. A panaszokat ez esetben is a tejfehérje fogyasztása okozza, azonban nem IgE ellenanyag termelődik a szervezetben, mint tejfhérje allergia esetén, hanem IgG típusú ellenanyag.

A tejfehérje intolerancia ún. késői reakció, a felismerése éppen ezért nehezebb is lehet. A tünetek órákkal a tejfehérje fogyasztása után lépnek fel, általában az elfogyasztott tejes ételek mennyiségétől függően okoz panaszt: puffadás, teltségérzet, hasi fájdalom, ekcéma, fejfájás, hangulatzavar, a széklet változása (hasmenés, székrekedés) jelentkezhet.

Ne kezdjen feleslegesen diétázni!

Elősorban a hasi panaszok miatt könnyen összetéveszthető a laktóz intoleranciával, ám ez esetben a laktózmentes termékek fogyasztása nem szünteti meg a panaszokat, hiszen nem a tejcukor fogyasztása a gond. Tejfehérje intolerancia esetén teljes tejfehérjementes étrendre van szükség.

Mielőtt azonban valaki kizárólag a tünetei alapján tejmentes diétába kezdene, fontos utána járni, hogy valójában mi okozza a panaszait. Az utóbbi években egyértelműen megnőtt a különböző hasi panaszoktól szenvedők száma. Ennek sok esetben életmódbeli okai vannak, a mozgáshiánnyal, az ülőmunkával és a táplálkozással is összefüggenek a tünetek.

Sajnos a különböző bélbetegségek esélyével is számolni kell: kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) és a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn vagy az IBS lehetőségét is vizsgálni kell. Emellett pedig a különböző ételintoleranciák előfordulása is emelkedett, a tejintolerancia is igen gyakori betegség, a felnőttek 20-30%-át érinti.

Ha rendszeres hasi panaszaink vannak, fejfájás, hangulatzavar, ekcémás tünetek, akkor forduljunk gasztroenterológus orvoshoz, aki elsőként alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről. A beszélgetés alapján meg tudja határozni, hogy a továbbiakban milyen vizsgálatokra van szükség. Ha felmerül a tejintolerancia gyanúja, akkor IgG vérvizsgálat elvégzésére kerül sor. A tünetek megszűnéséhez tejfehérje mentes diétára van szükség.

Tejintolerancia esetén a diéta nem egy életre szól, általában néhány hónapos szigorú tejmentes étrendet kell tartani. Ennyi idő után meg lehet próbálni a tejtartalmú ételeket fokozatosan visszavezetni az étrendbe.

Forrás: szimpatika. hu

Fotó: pixabay. com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print