A tojásfőzés könnyűnek tűnik, de mégsem olyan egyszerű feladat. Főleg, ha azt is szem előtt szeretnénk tartani, hogy a tojás fehérjéjének és sárgájának állaga melyik változatában használ legjobban az egészségünknek.
Ez a tudományosan kimutatott fokozat, amikor a fehérje kemény, a sárgája pedig nem híg, hanem puha és kissé folyós. Mindez azért jó, mert a kemény fehérje megvéd bennünket a szalmonellától, viszont a majdnem kemény sárgája tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagok, zsírok, melyek a szervezetünk számára szükségesek. Ennek az elkészítéséhez forrástól számítva 5 perc időre van szükséged.
Gurméknak lágy vagy kemény tojás
Azt a bizonyos lágy tojást, amelyik belsejét kiskanállal kikanalazva, pirítóssal fogyaszthatod, 3 perc főzési idővel állíthatod elő. Ha kemény tojást szeretnél például szendvics készítéséhez, akkor a tojásokat főzd 6 percig.
Néhány jó tanács
10 percnél tovább semmiképpen nem szabad főzni a tojást, mert akkor a sárgája és a fehérje között zöld csík fog megjelenni, ami valljuk be, nem nyújt túl esztétikus látványt. Hűtőből kivett tojást semmiképp ne dobd bele forrásban lévő vízbe, inkább hideg vízbe tedd oda főni.
Ha sós vízben főzöd a tojásokat, akkor nehezebben fog elrepedni a héjuk.
Forrás: noinetcafe.hu
Fotó: pixabay.com