MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


A világ egyik legveszélyesebb állata

A világ egyik legveszélyesebb állata

Kevés furcsább látványt ismerni az állatvilágban, mint a hím ormányos majom. Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ilyen majom nincs is, vagy ha nem photoshoppal készült, hát eléggé csúnyára alkotta meg a természet. De ezt csak mi emberek gondoljuk így. Orrmányos majoméknál ugyanis pont az ellenkezője igaz. A húsos, lelógó orrú hímek úgy vonzzák magukhoz a párjukat, mint a mágnes. Az ormányban képzett öblös hangjuk lenyűgözi a nőstényeket és megfélemlíti a rivális hímeket.

Az ormányos majmok (borneói nagyorrúmajom / Nasalis larvatus) Borneó dzsungelében honosak, soha nem tévednek messze a sziget folyóitól, part menti mangrove erdőktől és mocsaraktól. Idejük jó részét a fákon töltik, csak alkalmanként merészkednek a szárazföldre élelem után kutatva. Szervezett csoportokban élnek, amelyek egy domináns hímből, néhány nőstényből és utódaikból állnak.

Sosem gondolnánk róluk, de nem csak az orrukkal dicsekedhetnek, hanem az úszótudományukkal is, ugyanis a főemlősök világának leggyorsabb úszóinak számítanak. Gyakran láthatók, amint éppen hasast ugranak a vízbe magas faágakról. Uszonyszerű lábfejeiknek és tenyerüknek köszönhetik, hogy gyorsabban úsznak, mint a krokodilok, vagyis az ősellenségeik. Hálós lábujjaik és ujjaik segítségével képesek megszökni a ragadozók elől, és bátran átkelnek a folyókon, hogy táplálékot találjanak.

A felnőttek világosbarna bundát viselnek, amely a fej és a vállak körül piros, a karoknál, lábaknál és faroknál pedig szürke. Csak a hímek büszkélkedhetnek az ormányszerű szaglószervvel, a nősté-nyeknek kifejezetten fitos orrocskájuk van. A nőstények 166 napos vemhesség után, egy faágon ülve, meglehetősen kényelmetlen pózban, egyetlen utódnak adnak életet. A szülés általában éjszaka történik, és reggelre a placenta is eltűnik.

A költési időszak februártól novemberig tart. Az újszülött majmocskák kék színű arccal születnek, amely 2,5 hónapos korukban szürkére sötétedik. 8,5 hónapos korára válik arcuk krémszínűvé mint a szüleiké. Körülbelül egy évig maradnak az anyjuk közelében, és csak 7 éves korukban érik el az érettséget. Főleg levelekből, magvakból és éretlen gyümölcsökből álló étrenden élnek, de alkalmanként rovarokat is fogyasztanak – olvasható a Nationalgeographic.com

Hogy most miért kerültek szóba a borneói nagyorrúmajmok? Mert Földük legnagyobb szigetének – aminek területén Indonézia, Malajzia és Brunei osztozik – legveszélyeztetettebb tájain élnek. A régió esőerdőit állandóan irtják, hogy a helyükre falvakat, olajfa ligeteket telepítsenek.

Ezért a majmok gyakrabban kénytelenek leszállni a fákról, és gyakran veszélyesen nagy távolságokat kell megtenniük, hogy élelmet találjanak. A fák lombjai alatt általában a jaguárok lesnek rájuk, de még ma is van olyan benszülött nép a vidéken, ami csemegének tekinti őket. Az elmúlt 40 évben az orrmányos majmok populációja egyre csak csökkent.

Forrás: travelo.hu

Fotó: travelo.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print