MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


patch-2328289_960_720

Érheti-e víz a műtéti sebet?

Hogyan gyógyul leggyorsabban a műtéti seb? Hogy kell ápolni, mire kell odafigyelni? Egyáltalán, milyen folyamatra kell számítani? Ijesztő dolog kés alá feküdni, így hát természetes, hogy számtalan kérdés felmerül bennünk azzal kapcsolatban, hogy mire készüljünk. És bár a kezelőorvosunk, illetve az ápoló személyzet minden szükséges információval ellát bennünket, vannak általános érvényű szabályok, amelyeket már előtte érdemes megismerni.

Sokat halljuk, hogy a szennyezett sérüléseket folyó vízzel kell lemosni, és ugyancsak a csap alá kell tartani az érintett bőrfelületet akkor is, ha megégett. De vajon hogyan kell eljárni egy “tiszta seb” esetében? A műtét során steril körülmények között vágják és varrják a szöveteket. A cél azonban a beavatkozás után is az, hogy megelőzzük az esetleges fertőzéseket.

Így gyógyulnak a sebek
Bármilyen sérülés történik a szervezetünkben, az öngyógyító folyamatok szinte azonnal elkezdődnek. Maga a sebgyógyulás több tényezőből tevődik össze. A vérzést a véralvadás és az erek összehúzódása állítja el. Utána a vérlemezkék betapasztják az érfalat, amíg az újra ép nem lesz. Az úgynevezett falósejtek eltávolítják a bőrsérüléssel esetlegesen bekerült idegen testeket és az elhalt saját szöveteket. Ezután a többi szövethiányt is pótolja a test, végül elkezdődik a kötőszövetek hegesedése, és a hámszövet regenerálódása is. Mindezt egyfajta gyulladás kíséri, amelyet meg lehet próbálni a seb szakszerű ellátásával lerövidíteni.

Nagy általánosságban az mondható el, hogy a műtéti sebek 5-7 nap alatt gyógyulnak be. Ezután zajlik – szükség esetén- a varratszedés is. Ha azonban mégis valami probléma merül fel, fennáll a kockázat, hogy a beteg vérmérgezéshez hasonló állapotba is kerülhet, ezért mindenképpen fel kell keresni az orvost. Ilyenkor általában eltávolítják a keletkezett váladékot, újra megnyitják, kitisztítják, majd ismét zárják a sebet.

Milyen típusú seb a műtéti seb?
Túlzás nélkül állítható, hogy a műtéti sebek a legkönnyebben gyógyulók közé tartoznak. Ennek az az oka, hogy a seb szélei élesek, és könnyen összeilleszthetőek, illetve összevarrhatóak. Ráadásul külsőfertőzéssem éri, mint például egy szakítással, harapással, vagy szúrással keletkező seb esetén. Végeredményképpen a hegesedés is minimális lesz. Mindössze annyi különbség marad a bőrfelszín többi területéhez képest, hogy ahol hegszövet keletkezik, nem lesznek sem verejtékmirigyek, sem pigmentek, sem szőrtüszők. A friss sebet először kötéssel fedik be, amelyet a kórházban még az ápoló személyzet, illetve maga a sebész cserél le. Ekkor már látszik, hogy van-e bármilyen tünet, amely fertőzésre utal. Minimális mennyiségű váladékozás egyébként normálisnak mondható, de inkább az a jellemző, hogy a seb, amelyet a varratok összetartanak, száraz. A beteget jellemzően hamar hazaengedik, így a seb további gondozása már otthon zajlik. A sebész várhatóan előre elmondja majd, milyen gyakran szükséges cserélni a fedőkötést, illetve fertőtleníteni a seb környékét.

Hogyan tisztálkodjunk műtéti sebbel?
A műtéttől, illetve az operáció óta eltelt időtől függően a betegnek szüksége van segítségre. Amennyiben még ágyban fekszik, nedves szivaccsal mosdassuk – gondosan elkerülve a műtéti sebet. Ha pedig zuhany alá tud állni, vagy be tud ülni a kádba, vigyázzunk rá, hogy a műtött testrészt óvni tudja a víztől. Ezt megoldhatjuk úgy is, hogy az adott testrészt kint tartja a vízből, vagy úgy is, hogy vízhatlan nejlonnal beborítjuk. Praktikus kis műanyag széket, vagy más ülőalkalmatosságot helyezni a kádba, vagy a zuhanyfülkébe.

Forrás: hazipatika.hu

Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print