MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Fűszeres sütőtöklekvár, ami különlegességével könnyedén elkápráztat

Fűszeres sütőtöklekvár, ami különlegességével könnyedén elkápráztat

A befőzések időszakának lassacskán vége, hiszen esetleg a kökényen és csipkebogyón kívül más hagyományos gyümölcs és termés jelenleg már nem igazán áll rendelkezésre frissen. Az Olaszországban és Franciaországban egyaránt nagy múltra visszatekintő sütőtöklekvár elkészítésének azonban épp most lehet érdemes nekilátni!

Hozzávalók:

430 gramm sütőtökpüré

  • Két csésze kristálycukor
  • Két csésze cider
  • Egy csésze friss, reszelt vagy apróra kockázott, hámozott gyömbér
  • Fél teáskanál őrölt fahéj
  • Fél teáskanál őrölt szerecsendió
  • Egy (bio)narancs reszelt héja – a fehér része már ne kerüljön bele, nehogy keserű legyen tőle a dzsem
  • Egy csipet só

Elkészítés:

Előkészület gyanánt alaposan, forró vízben mossuk ki a befőttesüvegeket. Érdemes a dunsztoláshoz szükséges plédeket, pokrócokat is elővenni még idejében.


Egy nagy lábasban kezdjük melegíteni alacsony láng felett a hozzávalókat kevergetés mellett, ügyelve arra, hogy ne égjen le a lábas aljára és oldalára a cukros tökpüré.


Általában összesen 25-30 percig kell főzni a sütőtökpürét, mire az eredeti térfogata nagyjából felére-kétharmadára csökken és sűrűvé válik. Akkor lesz jó a sütőtöklekvár, ha a fakanál nyomán nem folyik össze azonnal a püré.


A kész lekvárt töltsük a befőttesüvegekbe, azokat zárjuk le tökéletesen, majd száraz dunsztban hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.


Ha a dunsztolást kihagynánk, akár fagyasztóba is kerülhetnek a már lehűlt lekváradagok, de akkor ne töltsük tele a befőttesüvegeket, vagy használjunk inkább műanyag tárolóedényt.

Forrás: mindenperben.hu

Fotó: mindenpercben.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print