A befőzések időszakának lassacskán vége, hiszen esetleg a kökényen és csipkebogyón kívül más hagyományos gyümölcs és termés jelenleg már nem igazán áll rendelkezésre frissen. Az Olaszországban és Franciaországban egyaránt nagy múltra visszatekintő sütőtöklekvár elkészítésének azonban épp most lehet érdemes nekilátni!
Hozzávalók:
430 gramm sütőtökpüré
- Két csésze kristálycukor
- Két csésze cider
- Egy csésze friss, reszelt vagy apróra kockázott, hámozott gyömbér
- Fél teáskanál őrölt fahéj
- Fél teáskanál őrölt szerecsendió
- Egy (bio)narancs reszelt héja – a fehér része már ne kerüljön bele, nehogy keserű legyen tőle a dzsem
- Egy csipet só
Elkészítés:
Előkészület gyanánt alaposan, forró vízben mossuk ki a befőttesüvegeket. Érdemes a dunsztoláshoz szükséges plédeket, pokrócokat is elővenni még idejében.
Egy nagy lábasban kezdjük melegíteni alacsony láng felett a hozzávalókat kevergetés mellett, ügyelve arra, hogy ne égjen le a lábas aljára és oldalára a cukros tökpüré.
Általában összesen 25-30 percig kell főzni a sütőtökpürét, mire az eredeti térfogata nagyjából felére-kétharmadára csökken és sűrűvé válik. Akkor lesz jó a sütőtöklekvár, ha a fakanál nyomán nem folyik össze azonnal a püré.
A kész lekvárt töltsük a befőttesüvegekbe, azokat zárjuk le tökéletesen, majd száraz dunsztban hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Ha a dunsztolást kihagynánk, akár fagyasztóba is kerülhetnek a már lehűlt lekváradagok, de akkor ne töltsük tele a befőttesüvegeket, vagy használjunk inkább műanyag tárolóedényt.
Forrás: mindenperben.hu
Fotó: mindenpercben.hu