MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Három magyarországi múzeum, ahová a gyerekekkel is bátran ellátogathatunk

Három magyarországi múzeum, ahová a gyerekekkel is bátran ellátogathatunk

Manapság, amikor a mindennapjaink részét képezik a mindenféle kütyük, gyakran nehéz olyan közös programot szervezni a családnak, amelyet mindenki egyformán tud értékelni, és amely az okostelefonokhoz, tabletekhez szokott fiatalság magasabb ingerküszöbének is megfelel – vagyis, amit nem találnak túl „unalmasnak”.

Ahhoz, hogy megfelelő programot találjunk, mindenek előtt tisztában kell lenni az érdeklődési körökkel. Azok a gyerekek például, akik a természet iránt érdeklődnek, aligha értékelnek nagyra egy harcművészettel kapcsolatos kiállítást, míg a vasutak és vonatok világa iránt érdeklődő csemeték számára nem feltétlenül nyújt izgalmas élményt egy néprajzi kiállítás… Az alábbi listán mindenesetre olyan múzeumokat mutatunk be, amelyek komplex módon járnak körül egy-egy témát, és úgy mutatják be azokat, hogy bátran remélhetjük, a gyermekek is önfeledt szórakozásként élhetik meg az intézményben tett látogatást.

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (avagy: Skanzen)
Elsőre talán szokatlannak tűnhet az ajánlás, hiszen feltételezhetnénk, hogy a gyerekeket nem elsősorban a népi kultúra és építészet foglalkoztatja. Csakhogy valójában nagyon is le tudja kötni őket a téma, ráadásul fontos az is, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessük a hagyományainkat, s bemutassuk nekik a gyökereiket.

A szabadtéri múzeum azért is kiváló választás, mert a nagy, természetközeli tér lehetővé teszi az örökmozgó gyerekek számára a testmozgást – az igényesen kialakított játszóterek pedig különösen is nagy segítséget jelentenek ebben.

A Skanzen-vonat is jó móka lehet a vasút iránt érdeklődő gyerkőcöknek, de nagy népszerűségnek örvend természetesen az állatokat bemutató gazdasági udvar is.

Gyakran tartanak olyan kézműves foglalkozásokat a múzeumban, ahol az egyes mesterségek vagy hagyományos kézműves technikák megismerésére nyílik lehetőség, és hiába a sok kütyü, a gyerekek nagy része továbbra is hatalmas örömnek éli meg, ha saját kezeivel alkothat valami szépet.

A jelentősebb ünnepnapokhoz kapcsolódóan általában tematikus rendezvényeket is szerveznek, ezek egyike például az őszi időszakban a Márton-nap, ahol a gyerekek és a felnőttek számára is készülnek érdekes programokkal.

A Skanzen a téli időszakban zárva tart ugyan, de tavasztól őszig kiváló lehetőséget jelent a közös múzeumlátogatásra.

Mátra Múzeum, Gyöngyös
Aki Gyöngyösön jár családjával, az Oxygen Adrenalin Park, a kisvasút és a Gyöngyösi Állatkert mellett a Mátra Múzeumot is beiktathatja a kirándulásba.

A múzeum gyönyörű parkja önmagában is megér egy látogatást, de a Természettudományos Pavilonban emellett látványos kiállítás ismerteti meg az érdeklődőket a hazai élővilággal. Egy kis „pálmaház” is helyet kapott az épületben, ahol néhány trópusi faj élő egyedei láthatóak látványos kis otthonukban.

A múzeum másik részlegében helytörténeti jellegű érdekességeket mutatnak be, de maga az elhíresült mamutcsontváz is itt kapott helyet. A két épületrész, sőt, a park is látogatható külön-külön belépővel is, de érdemes lehet olyan jegyet váltani, amellyel mindenhová be lehet jutni, hiszen a múzeum egésze tartogat érdekes látnivalókat.

Magyar Vasúttörténeti Park
Ki ne volna kíváncsi a régi idők járműveire, és azokra a vonatokra, amelyek még a vasút fénykorában száguldottak a síneken? Nos, a legtöbb gyerek kétségtelenül nagy rokonszenvet érez a látványos „retro” járművek iránt – s a felnőttek többsége sincsen ezzel másként.

Az emlékparkban az állandó vasúttörténeti kiállítás mellett terepasztal, hajtány, lóvasút, mozdonyszimulátor és kerti kisvasút is helyet kap, ráadásul gyakran egyéb programokkal is kiegészül a kínálat, főleg az ünnepek, jeles napok idejében.

Nagy élményt jelent az is, hogy a vasúttörténeti parkban „élőben” láthatóak egykor használatos mozdonyok, motorvonatok, vonatkocsik, no meg persze néhány „különc” jármű is.

Forrás: mindenpercben.hu

Fotó: mindenpercben.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print