MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Helyi hírek  Hasznos tippek allergiásoknak

Hasznos tippek allergiásoknak

Nemcsak tavasszal és nyáron, hanem sokaknak ősszel is szembe kell nézniük az allergia kellemetlen tüneteivel. Becslések szerint legalább minden ötödik budapesti lakos szenved az allergiától, de pesszimista szakértők állítják: harminc év múlva minden második ember küzdhet majd vele.

A probléma azért is égető, mert az emelkedő hőmérséklet és az atmoszféra növekvő szén-dioxid-koncentrációja erősebbé és hosszabbá teszi a pollenszezont. Az allergiaszezon ma tíz nappal hosszabb, mint 1990-ben, a fák, füvek és gazfélék 21 százalékkal több pollent termelnek. A több pollen pedig erősebb orrfolyást, könnyezést és torokkaparást jelent.
A különféle allergiás betegségek a leggyakoribbak között szerepeltek a 20. század végére a nem fertőző, krónikus betegségek között a világ gazdaságilag fejlett országaiban, a tendencia pedig azóta folyamatosan romlik. Míg az allergiás rhinitis két évszázaddal ezelőtt ritka betegségnek számított, napjainkban már Budapest lakosságának legkevesebb húsz százalékát sújtja az allergiás nátha.

Hasznos tippek az allergiaszezonban
Az első és legfontosabb tennivalónk a megelőzés. Fontos, hogy ne csak a tünetek jelentkezésekor forduljunk orvoshoz, amennyiben tudjuk, hogy az őszi időszak mindig kellemetlen mellékhatásokkal jár életünkben.

Allergiaszezonban szellőztessünk ritkábban, hogy minél kevesebb pollen kerüljön a lakásba! Csak a késő esti, illetve kora reggeli órákban nyissuk ki az ablakot, ugyanis ebben az időszakban van a legkevesebb pollen a levegőben.
A sapka, szemüveg, valamint a maszk viselése (az N95-ös vagy FFP2-es maszk , amely a leghatásosabb a koronavírussal szemben, tökéletes az allergénrészecskék ellen is) segíthet, hogy minél kevesebb pollen jusson a szem és az orr nyálkahártyájára. Ágyneműcsere (főként párnahuzatcsere) néhány naponta.
Porszívózzunk gyakran, mivel a szőnyeg előszeretettel tartja magában az allergéneket.
Mossunk hajat mindennap, mert a hajunkban sok pollen megtapad, ezért este a lakásban is sokat belélegezhetünk ezekből. Használjunk műkönnyet és sóoldatot a szem és az orr nyálkahártyájának tisztán tartására, így csökkenthető a szem- és az orrviszketés.

Amint belépünk a lakásba, vegyük le a cipőnket, és cseréljük le a ruhánkat. Az utcán viselt holmikat minél előbb tegyük be a mosógépbe, a cipőnket pedig rakjuk be a szekrénybe.

Ha kontaktlencsét viselünk, célszerű gyakrabban cserélni a szokásosnál, vagy akár napi lencsére váltani.

Ha pedig el tudunk menekülni a szezon idejére a hegyekbe – a Mátra tetején például alig mutatható ki a parlagfű pollenje –, akkor a szervezetünk szó szerint fellélegzik.

Ha különösen érzékenyek vagyunk, érdemes figyelni a levegő minőségét, és úgy időzíteni a levegőzést, hogy a pollenkoncentráció a lehető legalacsonyabb legyen.

Alternatív gyógymódokat keresnek a betegek
A fényterápia szakértője elmondta: annak ellenére, hogy a tünetek enyhítésére ma már szinte megszámlálhatatlan termék áll rendelkezésre, többségük hatékonysága kérdéses. A súlyos tüneteket orvosló gyógyszerek legtöbbször tüneti kezelésre képesek, és számos mellékhatásuk megmutatkozhat.

Az allergia kezelésére egyre népszerűbb megoldás a fényterápia. Ma már nemcsak klinikai körülmények között, hanem házi használatra is elérhetővé vált ez az opció, amelynek egyes típusaival az allergiás tünetek mellett akár különböző mozgásszervi panaszokat, krónikus sebeket és sportsérüléseket is lehet kezelni.

Forrás: hirado.hu
Fotó: hirado.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print