MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Budapest
Minden, amit a szombati Szuperkoncertről tudni érdemes
   

Alig 24 óra múlva megnyitja kapuit a felújított Puskás Aréna Szoborpark, ahol ...


Zalaegerszeg
Újabb logisztikai központ jön létre Magyarországon
   
A METRANS Csoport zalaegerszegi konténertermináljának megépítésével újabb logisztikai központ jön létre ...

Kecskemét
Különleges volt az ég Kecskemét felett
   

Ritkán látható légköri jelenséget észleltek Kecskemét felett.
Tubát, vagyis felhőtölcsért láttak szerda délután ...


Zamárdi
Eldőlt, maradhat-e Zamárdiban a Balaton Sound
   

Zamárdiban kérdőívvel mérték fel, hogy a helyiek támogatják-e rengeteg embert vonzó, de a településnek ...


Nyíregyháza
Két héttel a balesete után meghalt a 21 éves magyar zsoké
   

Meghalt Jeles Eszter magyar zsoké, aki 13 nappal ezelőtt bukott a Toms ...


Szeged
“Remény hangja harang” jelzi a Szegedi Felnőtt Onkoterápiás Klinikán, ha meggyógyul valaki
   

Megható kezdeményezést tett április végén a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És ...


Budapest
BEFUTOTT A KELETIBE AZ EURÓPÁT ÖSSZEKÖTŐ KÜLÖNLEGES VONAT
   

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a „Connecting Europe Express". Az Európát összekötő expresszvonat szeptember ...


Hódmezővásárhely
Hatalmas tűz volt Hódmezővásárhelyen
   
Több épület kigyulladt egy hódmezővásárhelyi állattartó telepen csütörtök délután. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók ...

Debrecen
Madagaszkári nappali gekkó kelt ki a Debreceni Állatkertben
   
Még csak néhány éve érkeztek, de már rendszeresen szaporodnak a Debreceni Állatkert madagaszkári nappali gekkói, ...

Cserháthaláp
MEDVEBOCSOT LÁTOTT EGY BICIKLIS EGY NÓGRÁDI FALU HATÁRÁBAN
   
Cserháthaláp hivatalos Facebook-oldalán olvasható a figyelmeztetés, mely szerint hétfő este egy kerékpáros a település határában ...

Hogyan készül a puliszka őseink receptje alapján?

Hogyan készül a puliszka őseink receptje alapján?

Mindannyian hallhattunk már a puliszka nevű klasszikus magyaros ételről, azonban ma már kevesen készítik azt úgy, ahogy őseink, pedig végtelenül egyszerű a puliszka recept elkészítése.

Mi a puliszka?
A puliszka egy erdélyi történelmi étel, ami olcsó és egyszerű alapanyagokból áll. A puliszka gyakorlatilag nem más, mint a kukoricakása, amit az erdélyi szegény emberek fogyasztottak. A puliszka, mint étel a hagyományos éttermek étlapján előfordulhat polenta vagy kukoricamálé néven is, a keményebb, sült változata pedig a görhe – ez annyiban különbözik az eredeti puliszkától, hogy nem tejbegríz-szerű az állaga, hanem vágni lehet. A kukorica puliszka nem csak az erdélyi és a magyar konyha egyik rég elfeledett alapétele: a puliszka ugyanígy megtalálható a román, ukrán, bolgár és más kelet-európai országok autentikus fogásai között is. A puliszka további jellegzetessége, hogy sósan és édesen is fogyasztható: népszerű változata a juhtúrós puliszka, a szalonnás puliszka, vagy például a mákos puliszka is.

Hogyan készül a puliszka?
A puliszka készítése igazán egyszerű: forraljunk vizet és kanalanként adagoljuk hozzá a kukoricadarát (1 liter vízhez kb. 250 gramm kukoricadara fog kelleni), ezt ízesíthetjük egy csipet sóval is. Addig sűrítjük kevergetve a puliszka alapját, míg az egy sűrű, bugyborékoló tejbegríz állagú étellé nem válik. Ezt elfogyaszthatjuk már így, önmagában, vagy megsüthetjük sütőben (180°-on, míg a teteje meg nem barnul), különféle sós vagy édes ízekkel rétegezve (például szalonnás juhtúrós puliszka vagy lekváros puliszka).

Erdélyi puliszka recept: Így készítették az őseink is
Az erdélyi puliszka hozzávalói
1 l víz
250 g kukoricadara
1 pohár tejföl
250 g füstölt szalonna
400 g juhtúró
só ízlés szerint
Az erdélyi puliszka készítése
Az erdélyi puliszka recept készítése során kavarjuk ki kanalanként a vízben a kukoricadarát a fent leírt puliszka készítési utasításokat követve, míg egy sűrű, tejbegrízszerű masszát nem kapunk.
Keressünk egy kisebb tepsit, vagy egy sütőbe helyezhető serpenyőt és rétegezzük benne a puliszka masszáját a tejföllel elkevert juhtúróval. A juhtúró már önmagában sós, de ízlés szerint tovább ízesíthetjük egy kevés sóval.
Borítsuk be a tetejét puliszkával, majd 180°-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg a teteje meg nem barnul.
Amíg a puliszka sül, kockázzuk fel a füstölt szalonnát és süssük serpenyőben ropogósra. Tálaláskor szeleteljük fel az ételt, majd szórjuk meg a sült szalonnával a puliszka tetejét.
A puliszka ízesítése: Édes és sós puliszkák
A sós puliszkák közül az erdélyi puliszka (sült juhtúrós puliszka szalonnával) az egyik legnépszerűbb útja a puliszka fogyasztásának, de ehetjük azt önmagában például tejföllel is.

Az édes puliszkák izgalmas főételek: népszerű többek között a cukros-mákos puliszka és a lekváros puliszkai is (legfőképpen barack- vagy szilvalekvárral fogyasztandó) – ezt is elkészíthetjük ugyanúgy sütve, rétegezve is, mint a sós puliszka verziót.

Forrás: penzcentrum.hu
Fotó: penzcentrum.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print