MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


woman-2141808_960_720

Isten éltesse a védőnőket!

Minden év június 13-án – a védőnői hivatás életre hívásának napján – ünnepeljük a magyar védőnőket. A 107 éves múltra visszatekintő hálózat olyan komplex, preventív, családvédelmi és egészségügyi szolgáltatást biztosít Magyarországon, amely egyedülálló Európában. A magyar védőnők tevékenysége a várandósságtól kezdve egészen a gyermek nagykorúvá válásáig tart. Munkájuk középpontjában az általuk gondozott családok egészségének védelme, a betegségek kialakulásának megelőzése, valamint az egészségfejlesztés áll.

Ennek keretében a védőnők egészségügyi, szociális, mentálhigiénés tanácsot nyújtanak, továbbá szűrővizsgálatokat szerveznek, védőoltásokat készítenek elő, valamint egészségnevelő és más egészségvédő közösségi programokat biztosítanak a gondozottaknak. Pótolhatatlan munkájuk elismeréseképpen a Magyar Védőnői Szolgálatot 2015-ben hungarikummá nyilvánították. Az utóbbi időben viszont olyan nyilatkozatok kerültek napvilágra, amelyek a teljes szakma megszüntetését helyezték kilátásba.

Miként a 24.hu cikke nyomán a Magyar Nemzet megírta, Márki-Zay Péter a védőnői hálózat fejlesztése helyett a teljes szakma megszüntetésének ötletével állt elő a kampány során. A DK-s Arató Gergely, aki a történteknél szintén jelen volt, ekképpen idézte fel a baloldali összefogás bukott miniszterelnök-jelöltjének szavait: Amikor a védőnői hálózat fejlesztéséhez értünk, Márki-Zay azt mondta, hogy azt nem fejleszteni, hanem leépíteni kell, mert ez egy haszontalan hungarikum – szó szerint ezt mondta –, szerinte középosztálybeli családok anyukái kávézgatnak a sok pénzért fizetett védőnőkkel, ezért ennek semmi értelme.

A hódmezővásárhelyi polgármester kijelentéseire válaszul a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége közleményt adott ki, amelyben részletesen bemutatták a védőnők tevékenységét és szerepét a kismamák és az édesanyák életében, valamint felszólították Márki-Zayt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot a munkájukat hivatástudattal végző védőnőktől. A bukott miniszterelnök-jelölt ugyanakkor a közösségi oldalán cáfolta Arató Gergely szavait, továbbá hangsúlyozta, hogy ő nemhogy megszüntetni, hanem fejleszteni akarta a védőnői hálózatot.

A kormány ezzel szemben elismeri és hálás a védőnők munkájáért. Erről tanúskodik a Fidesz frakcióvezetőjének a védőnők napja alkalmából megfogalmazott üzenete is. Kocsis Máté a Facebookon ugyanis kiemeli, hogy a baloldal megszüntetné, a kormány viszont úgy véli, hogy a védőnői hivatás tiszteletre és elismerésre méltó. Hozzá hasonlóan Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára is megerősíti: a védőnők munkája hungarikum. Ők a családok tanácsadói és segítői, akikre büszkék lehetünk!

Forrás: gondola.hu

Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print