MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Júliusra az indiai mutáns véget vet a szabadságnak?

„Sajnos úgy tűnik, hogy a B 1.617.2 jelű indiai verzió keresztbe tehet akár már a nyári turistaszezonnak is – szemben azzal, amit sok hónapon át gondoltam, miszerint a nyár már nyugodtan telhet a fejlett világban” – írja honlapján Zsiday Viktor pénzügyi szakember.

Az utóbbi napokban folyamatosan érkeztek a hírek, hogy az európai országok többsége felszabadulhat a koronavírus nyomása alól, azonban mindezt az Indiában pusztító koronavírus-variáns árnyékában, hiszen kontinensünkön is felütötte fejét a mutáns, de egyelőre kisebb baj nélkül, azonban a nyári nyitások még megfordíthatják a trendet. Erre utal honlapján publikált írásában is Zsiday Viktor.

Szemléltetésként közölte kollégája, Cser Tamás ábráját, amelyen jól látni: az indiai variáns miként terjedt el az elmúlt hetekben Nagy-Britanniában: alig volt pár hete észrevehető, mára pedig az összes eset 20%-a felett van. Ugyanez a variáns árasztotta el az eddig példásan védekező Délkelet-Ázsiát is, több országban is olyan problémákat okozva, amelyet nem tudnak kezelni.

A brit hatóságok szerint az új indiai variáns akár 50%-kal fertőzőbb lehet a britnél (amely maga is vagy 50%-kal fertőzőbb volt az eredetinél), és részlegesen lehet, hogy ki tudja kerülni a vakcinák adta védelmet is – hívja fel a pénzügyi szakember a figyelmet, kiegészítve azzal, hogy egyáltalán nem biztos az előző két állításból egyik sem. De a nagyon gyors terjedés arra utal, hogy egyelőre ezt valószínűsíthetjük – ennek pedig hatalmas kihatása lehet a világgazdaságra – írja. Azt is hangsúlyozza: sajnos most olyan időket élünk, hogy nem fiskális és monetáris változók, hanem a vírus lehet gazdaságainkra a legnagyobb hatással.

A jelenlegi trendeket kivetítve ez a variáns válhat július-augusztusra dominánssá Európában is – amennyiben a fenti számok igazak – jelenti ki írásában Zsiday Viktor, aki szerint

ha ez így történik, akkor ez ellen még a 60-70%-os oltottság sem feltétlenül elegendő, és emiatt az eddig gondtalannak tűnő július-augusztusi turistaszezon is hatalmas pofont kaphat (kedvezőbb esetben a felfutás elhúzódhat őszre, de nehéz előrejelezni, mert nagyon bizonytalanok az adatok).

Úgy látja: ez az egyre valószínűbbnek tűnő kockázat nincs benne a piacok gondolkodásában, és még komoly gondot okozhat. Habár valószínű, hogy még egy fentebb vázolt negatív forgatókönyv esetén sem lennének akkora gazdasági károk, mint a korábbi hullámoknál, de a gazdaságpolitikusok/befektetők által előrevetített nagy fellendülésben törés lehet, egyes szektorok pedig komoly pofont kaphatnak: kisebb növekedés, későbbi kamatemelés, kisebb kereslet az árupiacokon, nagyobb deficitek a költségvetésekben, stb… – idézi a pénzügyi szakemeber sorait a napi.hu.

 

Forrás: atv.hu
Fotó: napi.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print