MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját.

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Szeged
Siratják a szegedi boltot
   

Másfél év után „örökbefogadót” keres Szeged első csomagolásmentes boltja, a  ...


Karotinoidokkal az időskori panaszok ellen

Karotinoidokkal az időskori panaszok ellen

Az oxidatív stressz szerepet játszhat a metabolikus szindróma, az érelmeszesedés, az elhízás, a cukorbetegség, a demencia, a daganatos megbetegedések, az ízületi gyulladások és a csontritkulás kialakulásában.
Azzal, hogy az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a várható élettartam, meggyarapodtak az életkor előrehaladtával fellépő betegségek is, mint ahogyan a fenti felsorolás ezt jól példázza. Ezek többsége azonban egyáltalán nem eleve elrendelt, hanem tudatosabb életvitellel megelőzhető, illetve jelentősen enyhíthető. Közel 600 féle karotinoidot azonosítottak már a természetben, ezek különböző funkciókért felelősek. Közülük kb. 50 van jelen általában az emberek étrendjében, elsősorban az erősen pigmentált zöldségek és gyümölcsök formájában. A karotinoidok rendszeres fogyasztása csökkenti az oxidatív stresszt, az életkor előrehaladtával járó állapotok, betegségek súlyosbodását, valamint elősegíti az egészséges élettartam meghosszabbítását.

A karotinoidokat nem érdemes erőteljes hőhatásnak kitenni, mivel károsodásokat szenvednek, viszont a kíméletes konyhatechnológiai eljárások alkalmazása után viszonylag jó formában juthatunk hozzájuk, sőt, még meg is növeljük a hozzáférhetőség és a hasznosulás hatásfokát. Biológiai hasznosulásuk és felszívódásuk mértékét fokozza az egyidejűleg fogyasztott jó minőségű, lehetőleg hidegen sajtolt zsiradékféle. Enélkül azonban szinte elhanyagolható az értékük, pl.: a sárgarépa béta- karotinjának felszívódása sokkal jobb párolva, mint nyersen magában elrágcsálva. Sok más tényező is befolyásolja, hogy mennyit képes belőlük a test magáévá tenni, mint pl.: nem, életkor, fertőzések, felszívódási zavarok és egyes gyógyszerek. A karotinoidok rendszeres bevitele összefügg a szellemi képességek minél tovább történő megőrzésével, javítják a memóriát, megakadályozzák a kognitív hanyatlást.

Megelőzik az oxidatív stressz által kiváltott betegségeket, köztük a kardiovaszkuláris betegségeket. A lutein megvédi a szívizmot az iszkémiás sérülésektől, csökkenti az LDL- szintet és az érelmeszesedést, valamint a koszorúérbetegség és a sztrók előfordulásának rizikóját. A likopin szintén előnyös a szív és az érrendszer védelmében: csökkenti az LDL koleszterinszintet, a gyulladásos reakciókat, a kardiovaszkuláris és bizonyos daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.

A karotinoidok az oxidatív stressz csökkentése által közvetve megakadályozzák a csontritkulás kialakulását, növelik a csontsűrűséget, és védik a csontállomány egészségét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Fotó: magyarmezogazdasag.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print