MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Ki igényelheti az ingyenes napelem támogatást?

Ki igényelheti az ingyenes napelem támogatást?

Az eredeti tervek szerint idén nyáron indult volna az újabb napelemes pályázat. Augusztus végén hivatalossá vált a csúszás, ezzel együtt viszont rengeteg fontos információ kiderült a programról.

Az új pályázattal több tízezer otthon számára nyújtanak majd vissza nem térítendő támogatást. A program elsősorban a családok, illetve az alacsony jövedelmű háztartások számára lesz elérhető.
Hosszú várakozás után közzétették annak a hatalmas, a lakosság számára készülő uniós csomagnak a részleteit, amellyel több tízezer háztartás számára nyújtanak majd napelemekre és fűtési rendszerekre fordítható támogatást – számol be a Portfolio. Az MTI szerint Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikárét felelős államtitkára az augusztus 30-i sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy a tervet szeptember 12-ig lehet véleményezni, az egyeztetésben a lakosság és a kivitelezők egyaránt részt vehetnek. A pályázat tervéről egy ideje tudni, márciusban még úgy volt, hogy a támogatás már idén nyáron elérhetővé válik. A programmal kapcsolatban aztán sokáig kevés hír érkezett, augusztus végére, a kormány bejelentésével pedig hivatalossá vált, hogy a megvalósítás előreláthatóan az ősz végére csúszik. A mostani bejelentéssel ugyanakkor számos fontos információ napvilágra került.

A pályázáshoz például nem kell önerő, állandó lakcímre, illetve legalább résztulajdonjogra viszont szükség van az érintett ingatlanban. A csomag három műszaki tartalom egyikére vehető igénybe, ezeknél a támogatás összege eltérő. A három kategória a következő: tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létrehozása; napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel; valamint napelemes rendszer beszerelése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval.

A pályázat keretösszege több mint 201 milliárd forint lehet, a becslések alapján a csomaggal közel 35 ezer otthon, főként családok, illetve az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások számára fognak támogatást nyújtani. A cél 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létrehozása, ami nemcsak az érintett otthonoknak jelentene komoly segítséget, hanem az ország szénlábnyomát is jelentősen csökkentené.

Steiner Attila szerint a csomaggal 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást tennének elérhetővé. Az összeget azok a háztartások igényelhetik, amelyekben az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van, az adott ingatlan pedig alkalmas napelem telepítésére. Egy-egy pályázó pusztán napelemes rendszer telepítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval pedig 11,55 millió forintot kaphat. A programot regionális csoportosításban, négy ütemben hirdetnék meg, egyhetes csúsztatással. A tervek alapján az első ütem 2021. november 15-én indulna, és december közepéig tartana, kerete pedig 100 milliárd forint lenne. A lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz. Steiner Attila kiemelte: a pályázat kivitelezésében csak bejegyzett vállalkozások vehetnek részt.

A kapcsolatfelvétel a regisztrált kivitelezőkkel előreláthatóan október elején kezdődhet, az előszerződéseket november elején lehet majd megkötni, a pályázatokat pedig november 15. és jövő február között kell benyújtani. Az egyes térségek előre meghatározott kerettel fognak rendelkezni.

Forrás: alternativenergia.hu
Fotó: alternativenergia.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print