MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Kormányinfó: nagy nyugdíjemelés jön

Kormányinfó: nagy nyugdíjemelés jön

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a ma délelőtti kormányinfón a következőkről számolt be.

Árstop meghosszabbítása: július 1-jéig meghosszabbítják a bevezetett benzin- és élelmiszerárstopot
A benzinárstoppal kapcsolatban elmondta, a kormány megtett mindent, amit lehetett, hogy támogassa a kutakat, esetükben nem lát veszteséget, a kiskutak irigylésre méltó helyzetben vannak.


Nyugdíjemelés: további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről döntött a kormány. A januárban bevezetett 5 százalékos emelést követően júliustól újabb 3,9 százalékos emelést vezetnek be, ezzel összesen 8,9 százalékra nő a nyugdíjemelés mértéke.


Kérdésre elmondta, a kormány a rezsicsökkentés fenntartására törekszik.
Nincsen veszélyben Magyarország gázellátása, folyamatosan érkezik a földgáz és kőolaj. Magyarország 9 másik országgal együtt, a szankciókat betartva, euróban fizet a Gazpromnak, amit a Gazprom átvált rubelre. A Gazpromot a kormány megbízható partnernek tekinti.


Gulyás Gergely szerint az orosz földgáznak és kőolajnak egyelőre nincsen alternatívája. „Vagy veszünk orosz földgázt és kőolajat, vagy nem lesz benzin, fűtés és nem fog működni a gazdaság. Nem hiszünk abban, h a Gazprom felmondaná a szerződést.”


„Mi lennénk a legboldogabbak, ha nem orosz földgázt kellene vásárolni”, de egyelőre erre nincs más lehetőség – mondta el kérdésre Gulyás Gergely.


Az Európai Bizottság jogállamisági leveléről a miniszter azt mondta, a kormány bizonyos ügyekben már csak a választások eredménye miatt sem tud engedni. Gulyás szerint az eljárás jogi alapon nem juthat el oda, hogy pénzelvonással záruljon. Az erről szóló levélben kizárólag olyan ügyek vannak, amiről már alá nem írt, rendezett megállapodása van Magyarországnak. A kormány bármikor kész az aláírásra.
Az új kormány a május 16-i héten alakul meg.


A „gyermekvédelmi népszavazásról” elmondta, a közjogi értelemben vett érvénytelenség ténykérdés, de a népszavazás eredendő célja az volt, h a kormány megvédje a már meglévő törvényt és ezt sikerült elérnie.


Nem számít tömeges felmondásra az orvosok és ápolók körében a felmondási tilalom május 30-i végével. Gulyás Gergely elmondta, orvosok esetében soha nem volt még ilyen rövid idő alatt látott fizetésemelés és bár a valós jövedelemnövekedés mértéke kisebb, az orvosok jól jártak az új bértáblával. Ápolóknál is soha nem látott radikális béremelés történt az elmúlt években: az elmúlt 4 évben 72 százalékos.
A kormány bízik abban, hogy az élelmiszer- és benzinárak idővel, főképp a háború befejeztével önmaguktól visszatérhetnek egy normális szintre.


A Tungsram tömeges elbocsátásaival kapcsolatban elmondta, a kormány nyitott az elbocsátott munkavállalók támogatására, amennyiben erre szükség van, de remélik, hogy alapvetően a környékbeli befektetések fogják elszívni a felszabaduló munkaerőt.


Menekültek: az elmúlt napon 4290-en érkeztek Magyarországra az ukrán-magyar határról, ezzel 64458-re nőtt a háború kitörése óta az országba érkező menekültek száma.


Az élelmiszer-kiskereskedőket érintő kompenzációval kapcsolatban feltett kérdésre a miniszter kifejtette, jelentős profitot realizáló ágazatról van szó. Minden piactorzító intézkedésnek vannak vesztesei, de ennek az intézkedésnek a kb. 50 milliárdos költségét (éves szinten), nagyrészt a nagy multinacionális láncok szenvedik el, a kiskereskedők kisebb mértékben.


Egyelőre nincs azzal kapcsolatos kalkuláció, mekkora költségvetési kiigazításra lesz idén szükség. A kormány célja a 4,9 százalékos hiány tartása, a kormány az embereket érintő megszorításokat nem támogatja.


Orbán Viktor Kijevbe látogatását nem tervezik.


A kamatstop július 1-jéig fennáll, meghosszabbításról a későbbiekben dönteni fog a kormány.
Magyarország álláspontja világos, hogy nem szállít fegyvereket Ukrajnának, ebben nem minden ország ért egyet, de abban igen, hogy el akarnak kerülni minden háborús összeütközést Oroszországgal.
A Moody’s 2,8 százalékkal minősítette le Magyarországot. A költségvetés 5,19 százalékos növekedéssel számol idén, melyet a világpolitikai helyzet ronthat, a kormány által korábban megjelöltnél kisebb lehet a növekedés Gulyás Gergely szerint.


A háború előtt is nőtt a költségvetési hiány, de a háború ellenére is 4,9 százalékos hiányra törekszik a kormány. Megszorító intézkedésre nem készülnek, Gulyás szerint csak a 2024-es költségvetés fog majd tudni visszatérni a korábbi költségvetési hiányhoz. A háború olyan súlyos hatással van a költségvetésre, hogy több forgatókönyvvel is számolni kell.


A falusi CSOK meghosszabbításáról még nem született döntés.

Forrás: forbes.hu

Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print