MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Budapest
Minden, amit a szombati Szuperkoncertről tudni érdemes
   

Alig 24 óra múlva megnyitja kapuit a felújított Puskás Aréna Szoborpark, ahol ...


Zalaegerszeg
Újabb logisztikai központ jön létre Magyarországon
   
A METRANS Csoport zalaegerszegi konténertermináljának megépítésével újabb logisztikai központ jön létre ...

Kecskemét
Különleges volt az ég Kecskemét felett
   

Ritkán látható légköri jelenséget észleltek Kecskemét felett.
Tubát, vagyis felhőtölcsért láttak szerda délután ...


Zamárdi
Eldőlt, maradhat-e Zamárdiban a Balaton Sound
   

Zamárdiban kérdőívvel mérték fel, hogy a helyiek támogatják-e rengeteg embert vonzó, de a településnek ...


Nyíregyháza
Két héttel a balesete után meghalt a 21 éves magyar zsoké
   

Meghalt Jeles Eszter magyar zsoké, aki 13 nappal ezelőtt bukott a Toms ...


Szeged
“Remény hangja harang” jelzi a Szegedi Felnőtt Onkoterápiás Klinikán, ha meggyógyul valaki
   

Megható kezdeményezést tett április végén a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És ...


Budapest
BEFUTOTT A KELETIBE AZ EURÓPÁT ÖSSZEKÖTŐ KÜLÖNLEGES VONAT
   

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a „Connecting Europe Express". Az Európát összekötő expresszvonat szeptember ...


Hódmezővásárhely
Hatalmas tűz volt Hódmezővásárhelyen
   
Több épület kigyulladt egy hódmezővásárhelyi állattartó telepen csütörtök délután. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók ...

Debrecen
Madagaszkári nappali gekkó kelt ki a Debreceni Állatkertben
   
Még csak néhány éve érkeztek, de már rendszeresen szaporodnak a Debreceni Állatkert madagaszkári nappali gekkói, ...

Cserháthaláp
MEDVEBOCSOT LÁTOTT EGY BICIKLIS EGY NÓGRÁDI FALU HATÁRÁBAN
   
Cserháthaláp hivatalos Facebook-oldalán olvasható a figyelmeztetés, mely szerint hétfő este egy kerékpáros a település határában ...

Leggyakrabban elkövetett hibák a szobanövények gondozása során

Leggyakrabban elkövetett hibák a szobanövények gondozása során

Ebben a cikkben sorra vesszük a növényünk ültetőközegével (általában földjével), a tápanyag-utánpótlásával és nyugalmi állapotának biztosításával kapcsolatban a leggyakrabban előforduló hibákat. A cikksorozat befejező részében a szobanövények védelmével kapcsolatos buktatókat vesszük sorra.

Nem megfelelő ültetőközeg

Egy szobanövény számára az ültetőközeg az elsődleges tápanyag-forrás és a gyökerének teljes élettere is egyben. Míg a kertben nevelt növényeink a lehetőségeikhez mérten képesek a talajban a számukra megfelelő mértékig növelni a gyökereiket, hogy elérjék a számukra elengedhetetlen tápanyagot és vizet, addig a szobanövények életterét száz százalékban mi határozzuk meg. Amikor bemegyünk egy kertészeti árudába vagy gazdaboltba, az ültetőközegek (pl.: virágföldek, tőzeg, különleges összetételű földek, pl. orchideaföld, stb.) rendkívül széles választékával találkozunk, és nem egyszer előfordul, hogy nem megfelelő földet vásárolunk a növényünk számára.

A kereskedelemben kapható virágföldek tápanyag-tartalmukban, összetételükben és állagukban is eltérnek, attól függően, hogy melyik növénynek, illetve az azonos igényű növények mely csoportjának szánták. A virágföld igyekszik leképezni a növények eredeti életterének körülményeit, ezért míg a kaktuszföld aprómorzsás szerkezetű és kevesebb humuszt tartalmaz, hogy jobban hasonlítson a sivatag körülményeihez, addig az orchidea”föld” gyakorlatilag mulcsból tevődik össze, hogy az őshazájában fán lakó orchidea-fajok gyökereinek megfeleljen a cserépbe tett közeg.

A leggyakoribb hiba, amelyet ezzel kapcsolatban elkövethetünk, az, hogy eltérő igényű növények ültetését vagy átültetését ugyanazzal az ültetőközeggel szeretnénk megoldani (pl. ugyanazt a virágföldet rakjuk az orchidea vagy a bromélia cserepébe, amelyet a konyhában tartott fűszernövények, a kaktuszok vagy a cikászpálma alá raktunk). Ha sokféle igényű növényt nevelünk az otthonunkban, készüljünk fel a többféle igényükre is!

Nem megfelelő tápanyag-utánpótlás

A szobanövények tápanyag-utánpótlását legkönnyebben tápoldatozással oldhatjuk meg, de számos kiváló minőségű, vízben oldható granulátum is kapható már erre a célra.

Nem biztosítjuk a nyugalmi állapotot

A legtöbb szobanövénynek a származási helyének megfelelően nyugalmi időszak(ok)ra van szüksége. Ilyenkor csökkentjük a víz mennyiségét, a tápanyag-utánpótlást szüneteltetjük, vagy a heti gyakoriságról havi alkalmakra állunk be, és amennyiben a növény igényli, hűvösebb, sötétebb helyre rakjuk (pl. a korallvirágot).

Amennyiben ezt az időszakot nem biztosítjuk a növény számára, úgy egész évben aktív élettevékenységre késztetjük, ennek eredményeképpen legyengül, és fogékonyabbá válik a károsítókkal szemben. Szánjunk időt arra, hogy jobban megismerjük a vásárolni kívánt vagy ajándékba kapott szobanövényeket! Így elejét vehetjük a növény nem megfelelő fejlődésének és sokáig gyönyörködhetünk az egészséges szobalakók látványában!

Forrás: agroinform.hu
Fotó: agroinform.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print