A húsos som a somfélék családjába tartozó, főképp Európa középső és déli részén, így a Kárpát-medencében is elterjedt vadgyümölcs. Magyarországon az erdők cserjeszintjében a szárazságot is elviseli, nagyon nagy a tűrőképessége, igen hosszú életű bokor vagy kis fa. Több országban is nemesítettek somfajtákat, közülük mutatunk be néhányat.
Ez a régen ismert és elterjedt növény Magyarországon szinte ismeretlen gyümölcsnek számít, főképpen a városi, nem természetjáró embereknek. Nem szeretnék túlzásokba esni, de úgy gondolom, hogy a banán, narancs, kivi ismertebb, mint az őshonos som! Pedig a húsos som (Cornus mas) a sokrétű „szupernövények” sorát gazdagítja. Egy Kecskemét melletti gyümölcstermesztő a gyümölcsöse szélére több száz somot ültetett ki, hogy nagyon korán odacsábítsa a méheket. Gyümölcséből mártásokat, lekvárt, gyümölcsbort, kompótot és díjnyertes pálinkát is készíthetünk, egyedi ízvilággal és illatanyagokkal. Savanykás gyümölcse sok C-vitamint, cukrokat, almasavat és sajátos illat- és zamatanyagokat tartalmaz. Magyarországon minden körülmény megfelelő a som termesztéséhez, mind a talaj, mind az éghajlati adottságok. Sőt, jelenleg a szaporítóanyag is beszerezhető. A húsos som elviseli a szárazságot, de öntözött körülmények között nagy mennyiséget is le tud adni, jó minőséggel párosítva. Fiatal növényként bojtos, sekélyen elhelyezkedő gyökérzete van, ezért fontos a kezdeti években is az öntözése. Termő korba lépve rengeteg virágot képes hozni, ezért a termőfelületet metszéssel szabályozni kell! Termesztésben lévő fajták
Noha Magyarországon is itt van az Európában ismert fajták nagy része, termesztésben 6-7 fajta fut jelenleg. Hogy megismerjük a különböző ígéretes fajtákat, érdemes több évig vizsgálni, nézegetni azokat. Minden év más, ezért előjöhet egy-egy fajta pozitív tulajdonsága, ami érdemessé teszi a bevezetését a termesztésbe.
A magyar kertészeti oktatásban megismerhettük a vadon található somokból Szlovákiában szelektált két fajtát, a Titus-t és a Devint, valamint az osztrák Jolico fajtát. A két szlovákiai fajta jelenleg nincs termesztésben, kisebb gyümölcsméretük és kedvezőtlen mag-gyümölcshús arányuk miatt.
Bár autópálya fásítására kiválóak lennének, de a magyar erdészeti szaporítóanyagok, úgymint a húsos som magonc, jóval olcsóbban beszerezhető, így ha felmerül a zöldítéseknél a húsos som, általában a vevők anyagi megfontolásból ezt választják.
A jelenleg szaporított somok közül a legjobb, legismertebb a Kazanlak és a Jolico. A Kazanlak szinte minden paraméterében a legjobbak között van, a Jolico pedig a legismertebb fajta.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Fotó: magyarmezogazdasag.hu