MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Óvatosan az étrendkiegészítőkkel

Óvatosan az étrendkiegészítőkkel

Az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta senki nem ellenőrzi a forgalomba kerülés előtt, hogy az étrendkiegészítők mit tartalmaznak – hívja fel a figyelmet az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Mivel hasonló formában kerülnek a patikák, drogériák polcaira, mint a gyógyszerek, azt hihetjük, hogy bevizsgált, klinikailag tesztelt termékekről van szó.

Érdemi kontrollok hiányában az egészségünket is veszélyeztethetik ezek a készítmények. Mindenki más célból fordul az étrendkiegészítőkhöz: van, aki soványabb, van, aki energikusabb, fittebb vagy egészségesebb szeretne lenni. És mindenki szeretné minél gyorsabban, egyszerűbben elérni a kitűzött célokat. A magyar lakosság évente mintegy 50 milliárd forint értékben vásárol különféle étrendkiegészítőket, fehérjeporokat, vitaminokat és ásványianyag-kiegészítőket – írja az ÁSZ elemzése. Kevesen tudják azonban, hogy 2004 óta az uniós szabályok értelmében senki nem ellenőrzi, hogy a boltokba kerülő étrendkiegészítők, porok, kapszulák, tabletták valójában mit tartalmaznak.

Miért lehet veszélyes?
Az étrendkiegészítők az uniós jogharmonizációt követően egyszerűen élelmiszernek minősülnek: vagyis a gyártó felel azok összetételéért. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – nem vizsgálja meg a termék összetételét, mielőtt az forgalomba kerül, szemben például a gyógyszerekkel, csak kockázatelemzést végez. Ezért sokszor az, hogy az étrendkiegészítő hatástalan, vagy akár veszélyes akkor derül ki, ha valakinek problémája lesz, vagy, ha a nemzeti élelmiszerlánc biztonsági hatóság – mikor már a készítmény forgalomban van – ezt feltárja.

Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy hiányoznak az érdemi garanciák, ezért súlyos egészségügyi hatásai is lehetnek a nem ellenőrzött összetételű étrendkiegészítők alkalmazásának. A feldolgozott Gazdasági Versenyhivatal és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) határozatok is azt mutatják, hogy több esetben forgalomba kerültek olyan étrendkiegészítők, amelyek megtévesztették a fogyasztókat összetételüket illetően, vagy jelentős dózisban tartalmaztak egészségre ártalmas összetevőket.

A jellemzően külföldről érkező, potencianövelőként forgalomba került szerek különösen kockázatosnak számítanak, hiszen ismétlődően fény derült arra, hogy gyógyszerhatóanyagokat is tartalmaznak. Gyakran az engedélyezett terápiás dózis többszörösét.

Az étrendkiegészítők fogyasztásának további kockázata, ha az keresztkölcsönhatásba lép a szervezetünkben más szerekkel. Az ilyen kölcsönhatások lehetőségére eleve semmilyen előzetes vizsgálat nem terjed ki, viszont változatos tüneteket okozhat, allergiás reakciók is előfordulhatnak.

Mire érdemes figyelni?
Érdemes végiggondolni, hogy az étrendkiegészítőkre tényleg szükségünk van-e. A legtöbb vitamin és nyomelem kiegyensúlyozott étrenddel, egészséges forrásból származó élelmiszerrel biztosítható. Az egészségtudatos életmód fontos, részben ezért is népszerűek az étrendkiegészítők. Ugyanakkor a különféle gyógyító hatást ígérő szerek alkalmazása helyett az egészségtudatos életmódot inkább a rendszeres sport, testmozgás és tudatos étkezés alapozza meg. Ezzel nem csak megelőzni tudjuk a betegségek kialakulását, de sok kiadást is megspórolhatunk: sokkal olcsóbb heti kétszer háromszor sétálni vagy futni egyet a természetben.

Kevesen tudják, de számos étrendkiegészítő, vitamin, nyomelem, elérhető gyógyszerként is. Érdemes a gyógyszerésznél érdeklődni és a gyógyszerként törzskönyvezett készítményt választani, hiszen minden gyógyszer összetétele és hatása klinikai tesztekkel alátámasztott. Ugyanez nem mondható el az étrendkiegészítőkről.

Forrás: vg.hu

Fotó: vg.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print