MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Retro karácsonyi sütik, ahogy a nagyi csinálta

Retro karácsonyi sütik, ahogy a nagyi csinálta

Nálunk, a karácsony a meghittségen túl a nyugodt készülődésről is szól. A hangsúly itt a nyugodton van. Hogy ezt hogyan érjük el? Hát, úgy, hogy a karácsonyi sütik például mind kipróbált recept szerint készülnek.

Kedvenc adventi édességeinket még a nagymamámtól tanultuk, csupa retro darab, de karácsonykor olyan jó elkészíteni mindet, kicsit nosztalgiázva. Ilyenkor mintha a nagyi is velünk lenne a konyhában. Be kell vallanom, a nagyinak nem volt könnyű dolga, mert a család két táborra szakadt: szüleim a karácsonyi fatörzsre esküsznek, nagybátyámék viszont méteres kalács nélkül nem tudják elképzelni a karácsonyt. Ezért most elhoztuk nektek mindkét szuper karácsonyi retrosüti receptjét és bónuszként a hókifliét, amit a vendégek már a vacsora előtt nekiálltak kóstolgatni.

Karácsonyi csokis fatörzs

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
13 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
3 ek. sötét kakaópor

A krémhez:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
25 dkg étcsokoládé
2 dl tejszín
5 dkg vaj

A díszítéshez:
pár dkg piros és zöld marcipán

Kezdésnek a tészta hozzávalóiból piskótatésztát készítünk: előbb a száraz összetevőket, a kakaóport a liszttel és a cukorral elkeverve adjuk a tésztához, az olvasztott vajat pedig a legvégén keverjük bele. Az így kapott tésztából 180 Celsius-fokos sütőben 8-10 perc alatt egy kb. 30×40 cm-es tésztalapot sütünk. Vigyázz, hogy ne szárítsd ki, mert különben képtelenség szépen feltekerni!
Amíg a piskóták pihen, elkészítjük a krémet, amihez a tojássárgáját kihabosítjuk a cukorral, a tejszínt pedig felforraljuk. A felforralt tejszín kis részét a tojássárgás-cukros habunkhoz keverjük hőkiegyenlítés gyanánt, majd az így kapott keveréket visszaöntjük a tejszínbe, és visszatesszük a tűzre. Folyamatosan kevergetve forráspontig hevítjük, majd hogy ki ne csapódjon a tojássárgája. Közben bevonhatjuk a gyerekeket is, hiszen ki ne imádna csokit tördelni. Ha a tejszínünk felforrt és levettük a tűzről, mehet bele a darabokra tördelt csoki , amit teljes olvadásig kevergetünk. Ha felolvadt, hozzáadjuk a puha vajat is, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A kihűlt piskótalapot egy konyharuhára fektetjük, és lehúzzuk róla a sütőpapírt. A krém kétharmadát szépen, egyenletesen elkenjük rajta, majd egy konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, hogy ne maradjon lyuk a közepén. A tekercsből ferdén levágunk két nagyobb darabot, és a piskótatekercs oldalához nyomjuk, mintha az ágai lennének. Figyelj, hogy most tudod még szép karácsonyi tálcára tenni, később nem nagyon tudod mozgatni.
A maradék krémmel megkenjük kívülről a fatörzset, majd villával csíkokat húzunk rá. A hűtőbe tesszük, tálalás előtt marcipánnal díszítjük.

Méteres kalács

Hozzávalók 1 méternyi kalácshoz:

A tésztához:

30 dkg liszt + a forma lisztezéséhez
30 dkg porcukor
4 tojás
1,5 dl meleg víz
1,5 dl olaj
1 cs. sütőpor
4 ek. kakaópor (a kakaós részhez)

A krémhez:

25 dkg vaj + a forma kikenéséhez
20 dkg porcukor
1 csomag puncsos pudingpor
4 dl tej
10 dkg kristálycukor

A mázhoz:

25-30 dkg étcsokoládé
3-4 ek. olaj

Ennél a sütinél nem a száraz összetevőket borítjuk egybe, hanem a tésztához a porcukor felét keverjük csak simára a tojássárgájával, a vízzel, az olajjal, a sütőporral és a liszttel. A porcukor másik felébe megy a tojásfehérje, amit így kemény habbá verünk. Ha megvagy, óvatosan keverd össze a két részt, nehogy összetörjön a hab!
A tésztát kettéosztjuk, az egyik felét egy vajazott-lisztezett őzgerincformába töltjük. A másik felét a kakaóporral elkeverve szintén egy (másik) őzgerincformába töltjük. 180 fokos sütőben mindkettőt kb. 25-30 percig sütjük. Sütés után borítsd ki őket, hadd hűljenek.
A krémhez a vajat és a porcukrot egy kislábosba tesszük és kihabosítjuk. A pudingport összekeverjük a kristálycukorral, majd a tejet hozzáadva sűrű krémmé főzzük, és lehűtjük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a kihabosított vajat. A kihűlt tésztákat a gerincek mentén felszeleteljük.

Minden egyes tésztalapocskát megkenünk a puncsos krémmel, majd felváltva egymás mellé helyezzük: egy sima tésztalap, egy csokoládés, közte a puncskrém. Ha kész, hűtőben dermesztjük. A mázhoz az étcsokoládét az olajjal gőz felett megolvasztjuk, majd bevonjuk vele a méteres kalácsot. Dermedés után ferdén szeleteljük, így lesz szép csíkos.

Forrás: nlc.hu

Fotó: nlc.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print