MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Természetes módszerek a vérnyomás csökkentésére

Természetes módszerek a vérnyomás csökkentésére

Napjainkban sajnos rendkívül sokakat érintő probléma a magas vérnyomás, holott időben lépve még viszonylag egyszerű módszerekkel is megelőzhető sok esetben annak kialakulása. Sőt, soha nem késő tenni az egészségesebb életmódért!

Természetesen az orvos által előírt kezelés nem váltható fel a természetes megoldásokkal, de azt sem hihetjük, hogy kizárólag az orvosságokra van szükség a jobb egészséghez. Nagyon sokban meghatározza ugyanis általános jóllétünket és egészségünket – ide értve akár a vérnyomásértékeket is – az, ahogyan élünk.

Az egyik legfontosabb tanács, hogy mozogjunk, sportoljunk rendszeresen! A cél nem az, hogy a végletekig hajszoljuk magunkat, hiszen már napi 30 perc rendszeres testmozgás is segíthet a vérnyomás csökkentésében. Természetesen az ennél több aktivitás is jót tesz, hiszen a sportolás erősebbé teszi a szívet, amely így hatékonyabban lehet képes pumpálni a vért, s végső soron ezzel csökken a vérnyomás.

A megfelelő testsúly elérésében is jó eszköz lehet a sport. Márpedig egy 2016-os tanulmány szerint akár 5 százalékos BMI-érték csökkenés mellett is számottevően csökkent a vérnyomás.

Ha pedig már egészséges életmódról van szó, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy egyebek mellett a vérnyomásra is kedvezőtlenül hat a dohányzás és az alkoholfogyasztás, így ezek mérséklése, elhagyása ugyancsak eredményre vezethet.

A sófogyasztás hatásairól különböző tanulmányokat publikáltak, amelyek egy része egyértelmű összefüggést mutatott ki a túlzott nátriumfogyasztás és a magas vérnyomás között, míg más munkák arra jutottak, hogy nincs bizonyos hatással a sófogyasztás a magas vérnyomásértékekre. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az egyes személyek másként dolgozzák fel a szervezetükbe bevitt sót – vagyis, egyesen úgymond „érzékenyebbek” rá, míg másoknál kevesebb problémát okoz. Mindenesetre a sófogyasztás mérséklése indokolt lehet azok esetében, akiknek magas a vérnyomása.

Ismert a kálium kedvező hatása is a vérnyomásra, így érdemes lehet sok olyan élelmiszert fogyasztani, amelyben fellelhető ez a tápanyag. A zöldségekben, gyümölcsökben (különösen a banánban, avokádóban, sárgabarackban és narancsban), tejtermékekben, tonhalban, lazacban, diófélékben és magvakban is viszonylag sok kálium található, amely segíthet a vérnyomás normál értékek között tartásában.

kalciumban gazdag élelmiszerek ugyancsak segítségünkre lehetnek a vérnyomás csökkentésében, de flavonoidtartalma miatt a kevés cukrot tartalmazó étcsokoládé és a cukrozatlan kakaópor fogyasztása is jó döntés lehet. A bogyós gyümölcsök pedig a bennük rejlő polifenolok miatt mérsékelhetik a magas vérnyomást, miközben azok, akik nem esznek elég magnéziumot, akár azzal is eredményt érhetnek el, ha húsok, tejtermékek, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák révén magnéziumból is többet juttatnak a szervezetükbe.

A megfelelő stresszkezelés ugyancsak jót tehet a vérnyomásnak, hiszen míg sok stresszforrás nem kerülhető el, meg lehet tanulni, hogyan élhetünk együtt könnyebben ezekkel a kellemetlenségekkel. Egy-egy jól megválasztott hobbi – például kertészkedés, művészeti alkotó tevékenység, sporttevékenység, írás, természetjárás, jóga – nagy segítség lehet a stressz kezelésében, de tudni kell azt is, mikor érkezik el az ideje annak, hogy a túl sok munka jelentette terheinken csökkentsünk.

Forrás: mindenpercben.hu
Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print