MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Zalaegerszeg
Zalaegerszegen nagy munkák kezdődtek
   

2024-ig mintegy 120 milliárd forintot fordítanak gazdaságfejlesztésre Zalaegerszegen, amiből a turizmus is ...


Hortobágy
Lezárják a hortobágyi kisvasutat és tanösvényt
   

November elején felújítási munkálatokba kezdtek Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Hortobágy-halastavi bemutatóterületén, melyek ...


Szeged
Nem teszik kötelezővé az oltást a szegedi SPAR-dolgozók számára
   

A 14 ezer munkavállalót foglalkoztató Spar Magyarország nem teszi kötelezővé a koronavírus ...


Szeged
12 vadiúj villamost kap Szeged a kormánytól
   

Történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi hamarosan, ugyanis Magyarország történetében először, november 29-én 3 ...


Budapest
Óraátállítás: változást jelentettek be
   

Az óraátállítás miatt több éjszakai BKK-járat menetrendje is változik vasárnap hajnalban - ...


Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját. Idén negyvenéves a KFT ...


Debrecen
Egyedülálló bérfejlesztés a Debreceni Egyetemen
   

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Többmilliós büntetés a Rádió1-nek

Többmilliós büntetés a Rádió1-nek

Többmilliós bírságot rótt ki a Rádió1-re a Médiatanács a Balázsék című műsor miatt, az RTL Klub szolgáltatója ellen pedig nem indítottak eljárás a Barátok közt júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt. Hamarosan közzéteszik azt is, hogyan kell módosítani a korhatár-besorolást.

A televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásának irányadó szempontjait tartalmazó médiatanácsi ajánlást a médiatörvény idén július 8-án hatályba lépett módosítása miatt kellett kibővíteni. A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

A testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

Állampolgári bejelentés után a Médiatanács 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét egy májusi „Balázsék” címmel futó, reggeli adás miatt. A 12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12–16 éves korosztály tagjaiban bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett.

Két bejelentés is érkezett a nemzeti konzultáció kitöltésére felhívó társadalmi célú reklám kapcsán, a Médiatanács azonban megállapította, hogy a közlemények tartalmából következően jogsértés nem merült fel.

A 2021. január 1. és május 31. közötti időszakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség teljesítését is vizsgálta a Médiatanács: összesen kilenc televízió és négy rádió nem tett eleget a törvényi feladatának. A testület a legtöbb esetben néhány tízezer forintos bírságokat szabott ki, egy szolgáltatónál azonban az összeg elérte a hétszázezer forintot.

Az RTL+, az RTLII, a Cool TV, a Film+ szolgáltatóját összesen ötezer euróra bírságolta a luxemburgi médiahatóság 24 film helytelen korhatár-besorolása miatt. A társhatóság a Médiatanács által továbbított bejelentések alapján indított eljárást a Magyarországra sugárzó szolgáltatókkal szemben. Többek között a Penge, a John Wick és a Végképp eltörölni című alkotásokat sugározták nem megfelelő korhatári kategóriában és időben a televíziós csatornákon.

Forrás: mmonline.hu
Fotó: pixabay

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print