Az alábbi zöldségek segítenek a bőrápolásban, védenek a csontritkulás ellen, jótékony hatással vannak a vérnyomásra és a vércukorszintre, valamint a diéta fontos elemei is lehetnek.
Sárgarépa
A sárgarépa B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül a kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, béta-karotint tartalmaz, amely védi a bőrt a napégés ellen. 20 dkg sárgarépa fogyasztása néhány héten belül jelentősen, mintegy 10%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Spenót
A szezon első vitaminforrásai közé tartozik, erősíti az immunrendszert, rengeteg vitamint (K, A, C), valamint ásványi anyagokat, vasat, folsavat, antioxidánst tartalmaz. Akár nyersen, akár főzve vagy párolva fogyaszthatjuk, véd a csontritkulás és az ízületi gyulladás ellen. Béta-karotin tartalmának köszönhetően óvja szemünk egészségét, valamint a vérnyomás szabályozásában is szerepe van. Egy csésze (30 gramm) nyers spenót a napi A-vitamin-szükségletünk 56% -át és a napi K-vitamin-szükségletet biztosítja. Egy 2015-ös tanulmány megállapította, hogy a spenótfogyasztás előnyös lehet a szív egészségére, mivel csökkentheti a vérnyomást.
Brokkoli
A brokkoli gazdag B-vitaminban, ami fontos a szénhidrátok energiájának felszabadításában, valamint a magnéziumtartalma is jelentős. Kutatások azt is kimutatták, mennyire jótékony hatású többféle rákbetegség, továbbá az áttétképződés megelőzésében. 100 gr-ja mintegy 89 mg C-vitamint tartalmaz, ami az átlag 2000 kalóriás étrend mellett javasolt C-vitaminszükséglet 107%-a. Bőrfiatalítóként, szépségmegőrzőként éppúgy értékes, mint csonterősítőként.
Fokhagyma
A benne lévő allicin segít csökkenteni a vérnyomást. Ez a hatóanyag akkor szabadul fel a legjobban, ha a fokhagymát felvágjuk vagy összetörjük. Számos tanulmány kimutatta, hogy a fokhagyma szabályozhatja a vércukorszintet és elősegíti a szív egészségét. Több mint huszonöt fajta hatóanyag – enzimek, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek – található meg benne. Emésztőrendszeri zavarokat előidéző kórokozók ellen is bevethető: gyomor- és bélpanaszok ellen régi házi gyógymód a fokhagymaleves.
Kelbimbó
Rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma. Egy adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Emellett egy adag kelbimbó tartalmazza a napi A- és B6- vitamin-, valamint a folsav-, kálium- és mangánigényünknek megközelítőleg 10 százalékát. Figyelemreméltó a csontokra gyakorolt jótékony hatása is.
Forrás: termalfurdo.hu
Fotó: pexels.com