MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Budapest
Különleges tárlat nyílt a Ludwig Múzeumban
   

A vadászat és természet témájában több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és ...


Budapest
Minden, amit a szombati Szuperkoncertről tudni érdemes
   

Alig 24 óra múlva megnyitja kapuit a felújított Puskás Aréna Szoborpark, ahol ...


Zalaegerszeg
Újabb logisztikai központ jön létre Magyarországon
   
A METRANS Csoport zalaegerszegi konténertermináljának megépítésével újabb logisztikai központ jön létre ...

Kecskemét
Különleges volt az ég Kecskemét felett
   

Ritkán látható légköri jelenséget észleltek Kecskemét felett.
Tubát, vagyis felhőtölcsért láttak szerda délután ...


Zamárdi
Eldőlt, maradhat-e Zamárdiban a Balaton Sound
   

Zamárdiban kérdőívvel mérték fel, hogy a helyiek támogatják-e rengeteg embert vonzó, de a településnek ...


Nyíregyháza
Két héttel a balesete után meghalt a 21 éves magyar zsoké
   

Meghalt Jeles Eszter magyar zsoké, aki 13 nappal ezelőtt bukott a Toms ...


Szeged
“Remény hangja harang” jelzi a Szegedi Felnőtt Onkoterápiás Klinikán, ha meggyógyul valaki
   

Megható kezdeményezést tett április végén a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És ...


Budapest
BEFUTOTT A KELETIBE AZ EURÓPÁT ÖSSZEKÖTŐ KÜLÖNLEGES VONAT
   

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a „Connecting Europe Express". Az Európát összekötő expresszvonat szeptember ...


Hódmezővásárhely
Hatalmas tűz volt Hódmezővásárhelyen
   
Több épület kigyulladt egy hódmezővásárhelyi állattartó telepen csütörtök délután. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók ...

Debrecen
Madagaszkári nappali gekkó kelt ki a Debreceni Állatkertben
   
Még csak néhány éve érkeztek, de már rendszeresen szaporodnak a Debreceni Állatkert madagaszkári nappali gekkói, ...

Díjkiosztóval zárt a XII. Bujtor István Filmfesztivál

Díjkiosztóval zárt a XII. Bujtor István Filmfesztivál

A 110 versenybe került film közül nyolcvan alkotást láthatott a közönség augusztus 19. és 22. között Balatonszemesen, a XII. Bujtor István Filmfesztiválon. Volt kaszkadőrshow, vörös szőnyeges felvonulás, veterán autós találkozó, koncertek, retró utcabál, Bujtor István-emlékkiállítás és Ötvös Csöpi-ételkóstoló is. Átadták a Bujtor István-díjakat és a zsűri számos különdíjat ítélt oda.

Vasárnap, ünnepélyes keretek között vehették át a Bujtor István-díjat a fesztivál legjobbjai, de a filmek alkotóit szakmai területenként is díjazta a zsűri, amelynek elnöke Ferenczi Gábor filmrendező, forgatókönyvíró, tagjai Stork Natasa színésznő, Kalász József filmrendező, vágó, Wiegmann Alfréd színházi és tévéfilmrendező, valamint Lutter Imre fesztiváligazgató, Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, producer voltak.

Játékfilm kategóriában az Agapé című filmért vehette át a Bujtor István-díjat Beleznai Márk, a film írója és rendezője. A film operatőre Barna Máté, vágója Kőváry Dániel, zenéjét szerezte Obbágy Máté.

A versfilmek között Kovács Gábor Attila filmje, A Párizsi lakásom kapta a Bujtor István-díjat. A film Petőcz András költeményét dolgozta fel, Zubornyák Zoltán előadásában.

Bujtor István-díjat kapott Elek Judit Sára Megálló című kreatív dokumentumfilmje, amely egy kis észak-magyarországi faluban élő fiatalember egyszerű életét és az élet körforgását állítja párhuzamba. Szintén elnyerte a Bujtor István-díjat Kövessy Róbert a kilencszeres kajak-kenu világbajnok, Wichmann Tamás életét bemutató Magyar Lapát című portréfilmért (producer: György Lea).

A zsűri külön díjazta a legjobb filmes alkotói munkákat. A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a legjobb forgatókönyv a Mióta velem jár című filmé lett, amely Szeleczki Rozália munkája. Az utómunkáért vehetett át különdíjat Százados Miklós és Kádas Péter A Kilépő (Outbound) című film vágása és vizuális effektjei révén. Bujtor István szellemiségéért kapott különdíjat a Szimpla manus, Magyar Attila rendezésében, Hajdu Steve és Szőlőskei Tímea főszereplésével. A legjobb kísérleti filmért járó különdíj kapta a Pirofita naplók, amit Farkas Marcell rendezett. A legjobb szórakoztató rövidfilmért az Útszél rendezője, Urbán Gergő vette át a különdíjat. Az operatőri munkáért a Szeurum című filmet díjazta a zsűri (rendezte: Farkas Marcell, operatőr: Csillag Marcell). A legjobb drámai férfialakítás díját Jászberényi Gábor kapta, az Aracsi Norbert által rendezett Elfelejtett nemzedék című filmben mutatott játékáért. A vígjátékban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díjat Kálloy Molnár Péter vehette át, Mázló Imre Tízpertíz című filmben nyújtott színészi alakításáért. A legjobb női mellékszereplő Bakos Éva lett, aki a Nyíri Kovács István által rendezett Boszorkányházban nyújtott emlékezetes alakítást. A legjobb női főszereplő díjat Nagy Katica kapta, aki a Buvári Tamás rendezte Magdolna című filmben érdemelte ki az elismerést. A legjobb rendezésért járó különdíj a Csönded című filmé lett, melyet Tóth Gergely rendezett. Életműdíjjal jutalmazta a filmfesztivál Kassai Ilona Kossuth-díjas színművészt, akit Dézsy Zoltán Tíz perc múlva három című játékfilmjében láthatott a közönség. Kreatív filmötletért járó dicséretet kapott a Psycho 60 című film rendezője, Végh Vozó Zoltán.

A film különlegessége, hogy hatvan magyar színésznővel forgatták újra Alfred Hitchcock Psycho című filmjének híres zuhanyjelenetét. A filmben többek között Gubás Gabi, Haumann Petra, Ónodi Eszter, Hűvösvölgyi Ildikó, Péterfy Bori, Törőcsik Franciska, Trokán Anna és Trokán Nóra is látható. Az emberi sors és a társadalom egységes drámai víziójáért dicsérő oklevelet kapott a Második kör, Holtai Gábor filmje, a rejtély és a sötét humor egységéért pedig a Kócos Bt., Kocsányi András alkotása, Hegedűs D. Géza és Vizi Dávid főszereplésével.

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print