MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Idén is báloztak a roncsderbisek
   


2021.okt. 23.-án Mezőberényben tartották meg a Gyorsasági Roncsderbi O.B. díjátadó gáláját!
Minden évben ...


Debrecen
Jubileumi koncertet ad a KFT Debrecenben
   

A legendás zenekar idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját.

A Debreceni Egyetemen (DE) a felsőoktatási alaptevékenységeket és azok kiszolgálását végző 4075 ...


Hortobágy
Jótékonysági licitet indított a hortobágyi madárkórház
   

A fertőzött szárnyasokon helyben szeretnék elvégezni a legfontosabb vizsgálatokat.

...

Szeged
Újabb szegedi iskolában tették kötelezővé a maszkviselést
   

A Szent Benedek Többcélú Szakképző Iskola Szegedi Tagintézményében második napja kötelező a ...


Szeged
Siratják a szegedi boltot
   

Másfél év után „örökbefogadót” keres Szeged első csomagolásmentes boltja, a  ...


Keszthelyen indul a nagy energiakísérlet
   

A jövő évtől induló keszthelyi pilotban arra keresik a választ, hogy lakossági, ...


Jönnek az iskolai karanténok?
   

A város négy iskolájában is karantént rendelt el a kazincbarcikai önkormányzat a ...


Kékestető
Szakad a hó Kékestetőn!
   

Reggel 8 óra körül az ország legmagasabb csúcsán, Kékestetőn az esőt havas ...


Budapest
Videón a megújult a Nyugati pályaudvar
   

A kormány közösségi oldalán mutatta be az évi 18 millió utast fogadó ...


Keszthelyen indul a nagy energiakísérlet

Keszthelyen indul a nagy energiakísérlet

A jövő évtől induló keszthelyi pilotban arra keresik a választ, hogy lakossági, kkv- és önkormányzati szereplők bevonásával hogyan működtethető fenntarthatóan és gazdaságosan a hazai piacon még újnak számító energiaközösség.

Aktív energiapiaci szereplőkké válhatnak a még létrehozandó energiaközösségek tagjai, a megújulóforrásból kis mennyiségű áramot termelők és fogyasztók. Erre úgy nyílik módjuk, hogy az áramtermelésüket és -felhasználásukat összefogó, úgynevezett aggregátorszervezeteken keresztül megjelenhetnek akár az áramtőzsdén is. Még a rugalmassági képességeiket – termelésük, felhasználásuk és áramtárolásuk – is piacra vihetik a szintén létrehozandó rugalmassági platformon. Ezáltal olyan anyagi előnyhöz juthatnak, amilyenre önmagukban nem lennének képesek. A lehetőség nagy, hiszen mintegy 72 ezer kis méretű naperőművet működtetnek a hazai háztartások, de csatlakozhatnak a közösségekhez kis- és középvállalkozások (kkv), valamint önkormányzatok is. Kísérleti energiaközösségüket legalább húsz lakossági felhasználó, öt kkv és az önkormányzat alkotja. 

A projekt 2021. április és 2023. március között, 24 hónap alatt négy szakaszban valósul meg, és a közösséget még három évig üzemeltetik. A villamosenergia-termelő és -tároló rendszereket okoshálózatba kapcsolják, így az energiát a szükséges időben tudják majd felhasználni. A pilot során feltárják az energiaközösségekben, az aggregálásban és az aktív felhasználói magatartásban rejlő lehetőségeket, valamint az előttük álló korlátokat, hogy javaslatot tehessenek a szükséges működési-szabályozási környezet kialakítására. A projekt teljes költségvetése az MVM Optimum honlapja szerint mintegy 404 millió forint, ebből 235,4 millió a támogatás és 168,5 millió az önerő.

A két társaság az energiaközösségek élesben történő indulásakor kisszámú végfogyasztói csoport bevonásával számol, de később minél több fogyasztó bekapcsolása a cél. A végfogyasztók akkortól alapítanak maguk is ilyen közösségeket, ha már kézzelfoghatók lesznek a fenntarthatósági előnyök, és persze vonzó ajánlatokat kapnak hozzá – mások mellett – az MVM Nexttől és az MVM Optimumtól. Az utóbbiak a pilot során még nullszaldós működéssel kalkulálnak az említett támogatásra alapozva, de már dolgoznak a leginkább működőképesnek ígérkező koncepció kialakításán.

Zajlik az említett rugalmassági piac létrehozása is, ami az aggregátoroknak ígér üzleti lehetőséget, de még kérdés, hogy a létrehozandó termékeket hogyan árazza majd be a piac.

Forrás: vg.hu

Fotó: vg.hu

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print