MINDEN EGY HELYEN, AMIT A TÉRSÉGRŐL TUDNI KELL

Budapest
Különleges tárlat nyílt a Ludwig Múzeumban
   

A vadászat és természet témájában több mint 30 kortárs festőművész alkotásait és ...


Budapest
Minden, amit a szombati Szuperkoncertről tudni érdemes
   

Alig 24 óra múlva megnyitja kapuit a felújított Puskás Aréna Szoborpark, ahol ...


Zalaegerszeg
Újabb logisztikai központ jön létre Magyarországon
   
A METRANS Csoport zalaegerszegi konténertermináljának megépítésével újabb logisztikai központ jön létre ...

Kecskemét
Különleges volt az ég Kecskemét felett
   

Ritkán látható légköri jelenséget észleltek Kecskemét felett.
Tubát, vagyis felhőtölcsért láttak szerda délután ...


Zamárdi
Eldőlt, maradhat-e Zamárdiban a Balaton Sound
   

Zamárdiban kérdőívvel mérték fel, hogy a helyiek támogatják-e rengeteg embert vonzó, de a településnek ...


Nyíregyháza
Két héttel a balesete után meghalt a 21 éves magyar zsoké
   

Meghalt Jeles Eszter magyar zsoké, aki 13 nappal ezelőtt bukott a Toms ...


Szeged
“Remény hangja harang” jelzi a Szegedi Felnőtt Onkoterápiás Klinikán, ha meggyógyul valaki
   

Megható kezdeményezést tett április végén a Reménysugár – a Dél-Alföldi Haematológiai És ...


Budapest
BEFUTOTT A KELETIBE AZ EURÓPÁT ÖSSZEKÖTŐ KÜLÖNLEGES VONAT
   

Megérkezett a budapesti Keleti pályaudvarra a „Connecting Europe Express". Az Európát összekötő expresszvonat szeptember ...


Hódmezővásárhely
Hatalmas tűz volt Hódmezővásárhelyen
   
Több épület kigyulladt egy hódmezővásárhelyi állattartó telepen csütörtök délután. A nagy erőkkel helyszínre érkező tűzoltók ...

Debrecen
Madagaszkári nappali gekkó kelt ki a Debreceni Állatkertben
   
Még csak néhány éve érkeztek, de már rendszeresen szaporodnak a Debreceni Állatkert madagaszkári nappali gekkói, ...

Zajlik a tiszavirágzás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Zajlik a tiszavirágzás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Javában zajlik a tiszavirágzás, vagyis a kérészek tömeges megjelenése a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, ahol több helyszínen is megfigyelhető a tiszavirágok nászrepülése – hívta fel a figyelmet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében az Agrárminisztérium (AM).

Azt írták: a víz felett repülő rovarfelhő egyedülálló természeti látványosság, amely mára már szinte csak a Tisza és néhány mellékfolyójának napsütötte szakaszain figyelhető meg. A tárca tájékoztatása szerint a tiszavirágzás mellett számos különleges és változatos élményt, látnivalót kínál a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság: egy látogatóközpont, 11 tanösvény és 17 különféle bemutatóhely segíti az élővilág megismerését. Mivel az igazgatóság folyamatosan fejleszti kínálatát, számos hortobágyi kiállítás és a látogatóközpont is megújul, melyek átmenetileg nem látogathatók. Azonban továbbra is sok érdekesség várja a vendégeket, köztük a Tiszakürti Arborétum, a Hortobágyi Vadaspark, a Cégénydányádi kastély és parkja, illetve Magyarország egyetlen személyszállítást végző halastavi kisvasútja – tették hozzá. Közölték: a tanösvények látogatása az ingyenesen letölthető Digitális Tanösvény applikáció segítségével még informatívabb lett. Az aktív kikapcsolódást keresők pedig e-bike-, szakvezetett gyalogtúrákon, szafari- és lovasprogramokon vehetnek részt, emellett akár távcsövön keresztül is megcsodálhatják a térség különleges madárvilágát.

A Hortobágyi az ország első nemzeti parkja, 1973-ban alapították, a Hortobágy és Nagykunság tájait, valamint a Tisza-tó egyes részeit foglalja magába Az igazgatóság működési területén négy tájvédelmi körzet és húsz természetvédelmi terület található. A különleges helyszíneket nemzetközi jogszabályok is védik, hiszen két Ramsari terület, egy bioszféra-rezervátum található itt, a Puszta pedig az UNESCO Világörökség része. A kiemelt védelem és figyelem biztosítja az élővilág változatosságának megőrzését – hangsúlyozta az AM. Hozzátették: 2011-ben a nemzeti park területén jelölték ki Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkját, melynek célja a természetes éjszakai környezet megóvása és az éjszakai élővilág értékeinek bemutatása. A Hortobágyi-halastavon például “Az éjszaka hangjai” fantázianevű holdsétákon vehetnek részt az érdeklődők, ahol nem csak a nádi világ éjszakai életét, hanem a sötét égbolt csillagait is felfedezhetik. A Hortobágyi Nemzeti Park élővilága rendkívül színes. Az itt élő madárfajok változatossága egyedülálló, a gémektől a récékén, ludakon, nádi énekesmadarakon át a darvakig vagy akár a rétisasig számos faj élőhelye. Az igazgatóság élőhelyei ritka és különleges állatok számára is otthont adnak. Ilyen az őstulokhoz a ma élő szarvasmarha-félék közül a legjobban hasonlító hortobágyi tulok és a Przewalski-vadlovak.

Ezek a ritka állatok a látogatóktól elzárva, a pentezugi vadlórezervátumban élnek félvad körülmények között, és a legszigorúbb védelmet élvezik. Kiemelték: ez a legnagyobb félvad körülmények között tartott állomány, a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból ugyanis 300 Pentezugban, illetve a Hortobágyi Vadasparkban található kisebb bemutató állományban él.

Forrás: MTI
Fotó: pixabay.com

Tetszett a cikk? Kedveld vagy oszd meg!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print